de grutto voelt zich thuis in plas dras op Het Beloken Land
de grutto voelt zich thuis in plas dras op Het Beloken Land Foto: Gijs van Kempen

Lezing Weidevogelwellness Het Beloken Land

donderdag 25 april 2024 20:00 tot 21:30

Lezing door natuurgids en weidevogel expert Gijs van Kempen

Op donderdag 25 april organiseren IVN Woerden en KNNV Woerden een lezing over weidevogels in Het Baken, Beneluxlaan 3 in Woerden. De lezing begint om 20.00 uur, de Zaal is om 19.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Beloken Land weidevogelhotspot

Weidevogelkenners uit de regio hebben “Het Beloken Land” op Blokland bij Montfoort genomineerd tot de beste weidevogel hotspot in de wijde omgeving. Jaarlijks broeden er rond de 50 paartjes weidevogels: grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters. Door vele wandelingen in dit gebied samen met de eigenaar de heer Verkaik leerde Gijs van Kempen dit gebied goed kennen en leerde hij waardoor de weidevogels zo graag in dit gebied komen en er steeds weer terugkomen.

De vogels houden van ‘plas – dras’. Een uitgekiend maaibeleid is belangrijk, kruidenrijk grasland en natuurlijk een liefdevolle zorg voor de nesten.

In beeld en geluid

Van Kempen, verdienstelijk amateur fotograaf, laat in zijn presentatie in beeld en geluid de weidevogels en hun gedrag zien en horen. En hij laat hun favoriete landschap zien, met water, rust ruimte en botanische kruidenranden om in te schuilen.

Agrarisch natuurbeheer

Het Beloken Land is een melkveebedrijf, eendenkooi, natuurgebied en educatief centrum in één. Agrarische bedrijven verschillen in hun mogelijkheden om weidevogelbeheer te combineren met hun bedrijfsvoering. Ook hier gaat Van Kempen, in het dagelijks leven veldmedewerker weidevogels bij het Collectief Lopikerwaard, op in.