• Bernadette Ghijssen, Jolanda van Heezik, Anneke Buitenweg en Marion van Hoof.
• Bernadette Ghijssen, Jolanda van Heezik, Anneke Buitenweg en Marion van Hoof. Foto: Linda de Kort

Hulp bij dementie in IJsselstein

Nieuws 1.038 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het aantal mensen met dementie neemt snel toe. Ook in IJsselstein is deze trend zichtbaar. De afdeling Lekstroom van Alzheimer Nederland organiseert onder meer in IJsselstein verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten.

Zo organiseert de afdeling iedere eerste woensdag van de maand het Alzheimer Café. Van 19:00 tot 21:30 uur zijn belangstellenden van harte welkom in De Oase aan Benschopperweg in IJsselstein. Ook verzorgt de afdeling trainingen voor organisaties die beroepshalve met dementerende mensen te maken hebben.

“In 2030 zullen 750 mensen in IJsselstein te maken krijgen met dementie. Ongeveer 80 % hiervan woont nog thuis. Alzheimer Nederland vervult echt een behoefte om mensen en hun naaste omgeving te ondersteunen”, vertelt Marion van Hoof, bestuurslid van afdeling Lekstroom.

De noodzaak is alleen maar groter geworden

Het Alzheimer Café is hierin een voorbeeld. “Het eerste café werd ruim 20 jaar geleden georganiseerd”, vertelt Jolanda van Heezik. “Maar de noodzaak is alleen maar groter geworden.”

Tijdens de bijeenkomsten staat één onderwerp gerelateerd aan dementie centraal die veelal door een deskundige wordt toegelicht. Daarnaast is ook voldoende ruimte om samen te praten en van gedachten te wisselen over de zaken die mensen in hun leven tegen komen.

Bewust heel laagdrempelig

“Het is bewust heel laagdrempelig. Iedereen is welkom.” Naast moeilijke gesprekonderwerpen komt Jolanda ook hartverwarmende dingen tegen. “Ik vergeet nooit twee buurvrouwen. De dames waren zelf ook op leeftijd, maar hadden samen de zorg op zich genomen voor een andere dementerende buurvrouw. Tot aan haar dood hebben de twee buurvrouwen voor haar gezorgd. Daar word ik helemaal warm van en het is fijn dat het café hen een uitlaatklep en ondersteuning kon bieden.”

De afdeling organiseert ook trainingen voor beroepsgroepen. “Soms op eigen initiatief, soms vragen wij of er behoefte is aan meer informatie. Bijvoorbeeld bij de brandweer, politie of supermarkten”, licht Bernadette Ghijssen van werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein toe.


“Zo herinner ik me dat na een training aan politiemensen een agent een voorbeeld aanhaalde waarvan hij nu besefte dat het waarschijnlijk dementie is geweest. Hij was opgeroepen een echtpaar te helpen die in Utrecht niet was uitgestapt, maar in de trein was blijven zitten. Pas op het eindpunt (in Groningen) werd het verwarde echtpaar opgemerkt.”

“Het is belangrijk dat mensen weten hoe ze met dementerende mensen moeten omgaan. We hebben daar het ezelsbruggetje GOED voor: G voor Geruststellen, O voor Oogcontact, E voor Even meedenken en D voor Dankjewel voor iedereen die iemand met dementie heeft geholpen”, sluit Anneke Buitenweg van de werkgroep af.

Meer informatie over het Alzheimer Café via mantelzorg@stichting-pulse.nl en over de trainingen via www.samendementievriendelijk.nl.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws gisteren
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46