Er werd overal in de stad, heel wat vuil  geruimd. Rylee en Charlie leverden hun 'opbrengst' in bij EnjoyCleaningUp.
Er werd overal in de stad, heel wat vuil geruimd. Rylee en Charlie leverden hun 'opbrengst' in bij EnjoyCleaningUp. Foto: Lysette Verwegen

Lente: tijd voor de grote schoonmaak van IJsselstein

Algemeen 162 keer gelezen

Het voorjaar was vroeger hét moment voor de grote schoonmaak. Het hele huis werd op z’n kop gezet en elk hoekje werd schoongemaakt. Tegenwoordig is het vooral hét moment om straten, pleinen, groen en water van zwerfvuil te ontdoen. En dat gebeurde zaterdag.

IJSSELSTEIN – Voor het negentiende jaar was het Landelijke Opschoondag, met als motto: Word weer verliefd op je buurt. Een groots opruimevenement zoals in 2019 kon het door de coronamaatregelen niet worden; net als vorig jaar toen de actie ook niet groots kon doorgaan. Toch wilden initiatiefnemers Alex van Eck met EnjoyCleaningUp en Kiwanis IJsselstein de actie niet zomaar voorbij laten gaan. Gesteund door Hart voor Her, de RBIJ, Eric-No-plastic-Runner, hoofdsponsor Terberg Machines, RMN en gemeente werd een plan gemaakt om kleine groepjes coronaveilig in de stad op pad te laten gaan. Liefhebbers voor een opruim-ommetje konden zich vooraf inschrijven. En daar ging het ‘mis’: “We kregen meer dan duizend inschrijvingen, veel meer dan andere jaren”, vertelt Alex Van Eck. “Veel gezinnen met kinderen wilden op pad.” Er werd besloten de actie af te blazen. “In de oorspronkelijke opzet, met knijpermateriaal afhalen op twee punten in de stad en koffie-to-go van het Fulcotheater zouden de coronamaatregelen niet gevolgd kunnen worden.” Daarom konden belangstellenden knijpers en handschoenen lenen en afvalzakken meenemen, om in de middag in de eigen buurt op pad te gaan. Uiteraard met een muntje voor een ijsje van IJssalon Luigi als waardering.



Rare vondsten
Graag had Alex met zijn honden Joy en Bas en zijn Labra-torium, de camper/rijdend ‘clubhuis’ op de Overtoom gestaan. Maar ook dat was niet mogelijk. “We wilden elke samenscholing voorkomen”, vertelt hij terwijl hij zakken vuil van enkele deelnemers in ontvangst neemt. Als het niet te druk is, is er ook even tijd voor een praatje. Zo zijn Charlie (10) en zusje Rylee (8) op pad geweest met hun ouders en vriendinnetje Ilse (11). Ze zijn vol van wat ze allemaal gevonden hebben op straat: “Kerstballen, tandenborstels, een bal, een hanglamp, een onaangebroken verpakt toetje uit 2019 en vooral: héél véél mondkapjes en sigarettenpeuken.” Ze zijn twee uur bezig geweest, nadat ze de aankondiging van de actie zagen op Facebook. “Het is leuk om buiten te zijn én leerzaam om de kinderen te laten ervaren hoeveel rommel er op straat ligt. Als je gaat opruimen zie je trouwens steeds meer troep liggen”, vertellen de ouders. Alex kan er nog wat leerstof aan toevoegen, want behalve de jaren die er voorbij gaan voor verschillend afval is afgebroken en gemalen blikrestjes die koeien dodelijk ziek maken, wordt ook het grondwater vervuild. “Sigarettenpeuken zijn funest. Weet je dat één peuk twintig liter grondwater vervuilt en dat de restjes van de filter als microplastics uiteindelijk in zee belanden. Sigarettenpeuken hebben heel veel impact op de vervuiling.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10