Met Telraam meer inzicht in het verkeer in je straat
Met Telraam meer inzicht in het verkeer in je straat Foto: Samen Meten Utrecht

Met Telraam meer inzicht in het verkeer in je straat

maandag 19 september 2022 19:30 tot 21:00

Hoe druk het is in je straat of hoe hard er gereden wordt, kunnen inwoners van de provincie Utrecht zelf vaststellen. Door een apparaatje op een raam met vrij uitzicht op de weg worden automatisch aantallen voetgangers, fietsers, auto’s en zwaarder verkeer geteld. Inmiddels doen al meer dan 100 bewoners mee aan dit unieke burgerwetenschapsproject. Er is ruimte voor zo’n 10 deelnemers per gemeente. Nieuwe belangstellenden kunnen zich nu melden op de site www.samenmetenutrecht.nl. Op 19 september wordt ’s avonds een online webinar georganiseerd met praktische informatie en leuke weetjes over het verkeerssysteem in Nederland. Aanmelding kan door een mailtje te sturen naar info@samenmetenutrecht.nl. De link naar de bijeenkomst wordt kort van tevoren toegestuurd, starttijd is 19.30 uur.

Samen Meten Utrecht faciliteert en biedt een overzicht van bewonersgroepen die actief meten of waarnemingen doorgeven in hun eigen leefomgeving. Ook worden regelmatig nieuwe burgermeetprojecten gestart en worden er informatieve activiteiten georganiseerd. Het Telraamproject loopt sinds vorig jaar en mag uitgroeien tot een netwerk van 300 deelnemers, verspreid over de provincie. Om mee te doen is een raam nodig op de eerste of tweede verdieping met vrij uitzicht op de straat. Er wordt geteld in straten van woonwijken, vaak wegen waar nu nog niet officieel geteld wordt.

Startworkshop

Voor de nieuwe groep wordt op 2 november een startworkshop georganiseerd. Dan worden de Telraamapparaatjes uitgedeeld en wordt uitleg gegeven over de installatie ervan. Na installatie zijn alle tellingen zichtbaar op www.telraam.net. Het zijn open data die iedereen kan bewerken. Zo krijgen deelnemers later in het jaar inzicht in het maken van straatprofielen en is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.