• Alles
  • (1)
    Evenement

Lezing GVO over paard & wagen

woensdag 9 oktober 20:00 uur

Foto:

De Geschiedkundige Vereniging Oudewater organiseert een bijzondere bijeenkomst op woensdag 9 oktober "De rol van het rijtuig op de Nederlandse buitenplaatsen",

lezing door de heer Mario Broekhuis van de Stichting Hippomobiel Erfgoed

De tijd dat paard & wagen ons straatbeeld bepaalden ligt al ver achter ons. Het is de auto die het dagelijks leven bepaalt. Toch vergeten we in de discussie over elektrisch rijden en files dat ons land is opgebouwd met echte paardenkrachten. Eeuwenlang gingen het reizen alleen, voor wie het zich kon veroorloven, per rijtuig. En bij ieder herenhuis en op iedere buitenplaats was het koetshuis een noodzaak. Of een enorme luxe, zoals bijvoorbeeld op Kasteel de Haar in Haarzuilens. In het koetshuis was ruimte voor het stallen van paarden, rijtuigen, een tuigenkamer en een kleine dienstwoning voor de koetsier en zijn gezin. Het is bijna vergeten erfgoed.

Daar gaat Mario Broekhuis van de Stichting Hippomobiel Erfgoed iets over vertellen. Over de verschillende types rijtuigen die in zo'n koetshuis stonden, waarin ze verschilden van het boerengerij, maar ook hoe het leven van zo'n koetsier eraan toe ging.

De stichting waar Broekhuis aan verbonden is houdt zich momenteel bezig met de restauratie van de rijtuigen van Kasteel de Haar; rijtuigen die na meer dan zestig jaar terugkeren naar hun oorspronkelijke onderkomen.

De heer Broekhuis is ook hoofdredacteur van het bekende tijdschrift 'Landleven'.

De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 9 oktober 2019 in het Zalencentrum aan de Westsingel te Oudewater en begint om 20.00 uur.

Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

De toegang is gratis voor leden van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Voor niet-leden is de bijdrage € 2,50.


deel deze activiteit

Locatie

Zalencentrum
Oudewater
Westsingel 2 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden