Foto: Marcel Kraan Fotografie
Column: Wethouder(s)

Kan dat zomaar?

Ze wonen aan het eind van de straat; kochten het huis zo’n 15 jaar geleden en staken al hun spaargeld erin. Zij wilde rust en ruimte in huis, hij een grote tuin en een schuur voor de motor. Allebei wilden ze vrij uitzicht op de velden achter hen.

Toen kwam van de week die brief: “beste bewoners van dit pand, wij hebben vergunning aangevraagd om achter jullie huis een nieuwe wijk te bouwen. Er is sprake van een grote woningnood en wij hebben een prima plan om dat op te lossen.”

Weg rust, weg vrij uitzicht. Hallo drukte

WAT?! Dat kan toch niet zomaar? Er zou niet gebouwd worden achter hun huis; de grens van hun dorp liep precies achter hun tuin. Weg rust, weg vrij uitzicht. Hallo drukte en uitzicht op een blokje nieuwbouw! Verhuizen naar een ander huis? Met deze plannen is de waarde van hun huis stevig gedaald en waar halen ze een ander rustig huis met vrij uitzicht vandaan?

“Het is maar de vraag of de vergunning gegeven wordt, want de velden liggen buiten de zogenaamde rode contouren”, zegt de ambtenaar. Maar hij kan niet garanderen dat het, gezien de grote woningnood, toch niet doorgaat. “En zij moesten toch begrijpen dat er wat gedaan moet worden aan het grote gebrek aan betaalbare huizen”, aldus diezelfde ambtenaar. Begrip volop, maar niet achter hun duurbetaalde huis!

Het is een hard gelag, zo’n afweging waarin het belang van de ene het wellicht aflegt tegen het belang van de vele. Eventuele compensatie is geen pleister op de wonde en verzet lijkt zinloos. Toch maar de straat bij elkaar geroepen, want wie weet gaat het verzet toch lonen.

Wethouder Yolan Koster - Montfoort

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden