Foto:
De columns van Margreet

Het hangt in de lucht

Het gebeurt me nogal eens dat als ik langs de dijk loop met mijn hond dat ik allerlei flarden opvang van een gesprek van mensen die me op de fiets voorbijrijden. Ik moet er vaak om grinniken. Want vaak zijn het hele persoonlijke dingen die tijdens het fietsen gedeeld worden. Vaak zijn het stoere gasten op een snelle racefiets, toeristen die wat van de omgeving of huizen vinden of gewoon wat tienermeiden. Maar de fietsers hebben zelf niet in de gaten dat het geluid enorm draagt in de polder. Als een snelle fietser iets deelt met zijn mede racefietser kan ik het heel makkelijk verstaan. Opmerkingen over relaties, werk, roddel, familieperikelen, sport en zelfs een keer over boze dromen. Ik heb ze allemaal gehoord. Het zijn natuurlijk maar flarden die in de lucht blijven hangen en ik kan er zelf geen goed verhaal van maken. Maar de zinnen hangen even duidelijk in de lucht.

Flarden van een verhaal

Gisteren liep ik langs de dijk en hoorde ik in de verte een enorm gebrom. Langzaam zwol het aan. Alsof een grote zwerm sprinkhanen in enorme aantallen aan kwam vliegen. Ik had er net een artikel over gelezen. Een sprinkhanenplaag in Afrika waar miljoenen sprinkhanen in een oogwenk de oogst opeten. Verschrikkelijk! Datzelfde geluid hoorde ik nu aan de dijk. Hier waren het natuurlijk geen sprinkhanen maar een grote colonne Harley Davidsons die voordat ze Oudewater in reden een vlag aan de koprijder gaven met het embleem van Rock City. Een motorclub uit Amersfoort die met een tourrit zich inzette voor een goed doel. Hun geluid ging hen voor uit.
We gaan een nieuw seizoen in, een nieuw schooljaar ook. Wat zal er in de lucht hangen? Flarden van een verhaal die hoor ik al. Het is zeker, er hangt van alles in de lucht, maar wat het precies gaat betekenen weten we nog niet. Die boer in Afrika had zich min of meer voorbereid en wist zelfs de sprinkhanen te verjagen. Dat is toch een mooie inspiratie aan het begin van een nieuw seizoen.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden