Foto:
De columns van Margreet

Tijd hebben

Terwijl ik mijn dagelijkse wandelingetje doe, zie ik dat het zomerseizoen zijn vruchten weer afwerpt. Bomen vol met goudgele, groene en rijpe appels. Even verderop de peervormige vruchten die hun ronde buikjes trots laten zien. 

Op de grond deze week ook de eerste rijpe walnoten weer gevallen. Het is de tijd van het jaar. Ze hebben een lente en zomer de tijd gehad om te rijpen en vrucht te dragen. Ondanks de behoorlijk warme en droge perioden dit jaar toch volop vrucht. Ze hebben zich in ieder geval niets aangetrokken van de coronacrisis. Ze hangen er gewoon hetzelfde bij, net als ieder jaar.

Maar hoe is dat met ons? Wat heeft deze lente en zomer met de coronacrisis bij ons opgeleverd? Met andere woorden wat zijn er de vruchten van? Van veel mensen hoor en lees ik dat het wel een tijd van bezinning is geweest. En een groot aantal vond de rust best even prettig. Want hun bestaan denderde daarvoor maar door. Eerlijk gezegd ben ik zelf ook één van deze categorie. Ik vond het eerlijk gezegd niet erg dat ik werd stilgezet door de coronacrisis. Veel thuis blijven, rust nemen, kiezen voor andere bezigheden en het besef dat de snelheid waarmee we vaak leven helemaal geen fijn leven is. Het doet makkelijk zoveel tekort aan de gewone dingen van het leven. Net als veel anderen vraag ik me af hoe het leven er straks weer uit gaat zien als de angst voor besmetting onder controle is. Houden we het dan vol om dicht bij huis te genieten. Niet weer dat drukke vliegverkeer! Geen economie die alleen maar op groei en méér is gericht? Maar gewoon wat minder, genoeg is genoeg. Ons koopgedrag niet laten lijden door hebberigheid en de kortstondige kick. Eerlijk gezegd heb ik er een hard hoofd in. Als er niets is wat ons tegenhoudt, geen ziekte of crisis, dan pakken we makkelijk weer onze oude patronen op. Zijn de vruchten gerijpt? Van een zomer coronacrisis? De tijd zal het leren. Ik hoop het echt!

column | Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden