<p>Kapper Martyn Duyeman en Jan en Ineke Polvliet verzamelen alles wat met hun pand te maken heeft. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)</p>

Kapper Martyn Duyeman en Jan en Ineke Polvliet verzamelen alles wat met hun pand te maken heeft. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

(Foto: )

Historisch Linschoten is klaar voor Open Monumentendag

Al sinds de oprichting van Vereniging Oud-Linschoten in 2013 probeert het dorp op Open Monumentendag een interessant programma samen te stellen voor belangstellenden uit heel Nederland. Zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur is historisch Linschoten er weer klaar voor.

LINSCHOTEN - Ineke en Jan Polvliet, overbuurman Martyn Duyeman en Jur en Jeannette Huizenga houden van de plek in het dorp waar zij wonen. Ze hebben al heel wat archieven en websites uitgeplozen om meer te weten te komen over het monument dat hen onderdak biedt. Ze verzamelen foto’s en gebruiksvoorwerpen die van oudsher bij het pand horen. Voor keramiste Jeannette Huizenga Luteijn, aan de Dorpstraat 57, is de regelmatige vondst van Goudse pijpen in de bodem aanleiding om Goudse pijpen te exposeren en te maken. Op de plek waar aanvankelijk een boerderij stond, later aangepast tot wagenmakerij en postkantoor, bevind zich sinds 1986 haar keramisch atelier.Op verzoek van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) wordt de nog steeds groeiende collectie op Dorpstraat 28, 37-39 en 57-59 tijdens Open Monumentendag in hun huis of etalage tentoongesteld.

Dagprogramma

Historische dorpswandeling vanaf het plein bij het Wapen van Linschoten & Snelrewaard. Om 10.30, 12.30 en 14.30 uur. In de Rechtszaal in het ‘Wapen’ werd eeuwen recht gesproken. Om 11.45, 13.45 en 15.45 uur dient daar ‘Het geschil om 25 schapen’.

In de voormalige doleantiekerk aan de Nieuw Zandweg 12 wordt het onlangs gerestaureerde ‘Gezicht op Linschoten in de winter in 1934’ van A.P. Huijzer geëxposeerd. Het schilderij toont een wintertafereel gezien vanaf watergemaal Cattenbroek.

Korte rondvaart op de Avontuur: een kleivlet die tot en met de bevrijding in 1945 klei voer naar steen- en pannenfabrieken in Woerden, Heeswijk en Willeskop. Passagiers, vanwege corona minder dan normaal, kunnen met fiets worden afgezet bij Landgoed Linschoten. De vertrektijden staan bij het koffiehuis.

Actuele informatie: op en via www.oud-linschoten.nl.

Open Erfgoedroute

Een tiental bewoners van de huizen en boerderijen langs het ‘rondje bos’ bij Landgoed Linschoten organiseert het hele monumentenweekend, zowel zaterdag 12 september als zondag 13 september voor fietsers en wandelaars een Open Erfgoedroute. Op de deelnemende erven is tussen 11.00 en 17.00 uur een gevarieerd assortiment te zien aan tuinspullen, brocante, curiosa, antiek, kitsch en planten. Er zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar en ook is er muziek. De theetuin is open.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden