[Aangeboden door Sanitair Kamer] Wat mogen we wél en niet door het toilet spoelen?


Foto:
Aangeboden door Sanitair Kamer

Wat mogen we wél en niet door het toilet spoelen?

Wanneer we het over problemen met het toilet hebben, denken we meestal aan onze eigen ergernissen. Een verstopte wc, een reservoir dat blijft doorlopen of een toilet dat lekt, zijn voorbeelden van veelvoorkomende ongewenste situaties. Maar aan de andere kant van de afvoer kampen mensen ook met irritaties. Er worden namelijk regelmatig zaken door het toilet gespoeld die daar eigenlijk niet in thuishoren.

Aan het begin van de coronacrisis kwamen waterzuiveringsbedrijven met een oproep: spoel geen mondkapjes door het toilet. De gezichtsbedekkende kapjes zorgden namelijk voor de vorming van proppen. Die kwamen vervolgens weleens vast te zitten in de pompen, waardoor het water niet goed kon doorlopen en de proppen verwijderd moesten worden. Dat is niet alleen erg vies, maar ook tijdrovend werk voor de vele medewerkers van de Nederlandse waterschappen. 

Nog steeds gaat dit vaak fout. Mensen spoelen namelijk niet alleen mondkapjes door het toilet; maar wanneer het mondkapje na gebruik op straat gegooid wordt, kan de wind of het regenwater ervoor zorgen dat de kapjes worden meegenomen naar de afvalputten. Zo komen de mondkapjes alsnog in het riool terecht. 

Toiletregels

Wat mag er dan wel en niet door het toilet gespoeld worden? Daar kan men kort over zijn: alleen de noodzakelijke behoeften, dranken, vloeibare restjes, water met schoonmaakmiddel en toiletpapier horen in het toilet thuis. Dat houdt dus in dat vochtige doekjes, zoals schoonmaakdoekjes en billendoekjes, absoluut niet in het toilet gedeponeerd mogen worden, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt. Vochtig toiletpapier met een logo van een toiletpot vormt hier een uitzondering op - deze doekjes zijn namelijk getest op doorspoelbaarheid en zorgen er onder normale omstandigheden voor dat het toilet niet verstopt raakt. 

Wanneer je dranken of vloeibare restjes van bijvoorbeeld soep door het toilet spoelt, is het belangrijk om erop te letten dat de vaste overblijfselen afzonderlijk gedeponeerd worden. Vang ze van tevoren op en plaats ze bij het GFT-afval. Overigens worden substanties zoals olie, frituurvet of chemicaliën als verf en terpentine niet tot de dranken en vloeibare restjes gerekend, maar moeten ze gescheiden ingeleverd worden. 

De oplossing

Om ervoor te zorgen dat jij - maar ook de mensen die van jouw toilet gebruikmaken - niet de fout ingaan, kun je een prullenbakje naast of vlakbij het toilet plaatsen. Zo wordt niemand uitgenodigd om iets door het toilet te spoelen dat er eigenlijk niet in mag. Op die manier voorkom je verstoppingen in je eigen toilet, en draag je je steentje bij aan het verminderen van verstoppingen in het riool. 

Shopbox

Meer berichten