[Aangeboden door Enroute] Hulp bij ziekte en arbeidsongeschiktheid


Foto:
Aangeboden door Enroute

Hulp bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Ziek worden is erg vervelend, helemaal als dit er voor zorgt dat je voor een langere tijd niet meer aan het werk kunt. Op zo’n moment bekijk je samen met je werkgever en de arbodienst of bedrijfsarts wat de mogelijkheden voor je zijn. Maar wat komt hier allemaal bij kijken en hoe gaat het precies verder als je in ziekteverzuim bent of arbeidsongeschikt raakt? Wij vertellen je er graag meer over! 

Langdurig ziekteverzuim 

We spreken van langdurig ziekteverzuim als iemand meer dan zes weken achter elkaar ziek is. Hierbij is het belangrijk om een re-integratiebureau in te schakelen en een re-integratiedossier bij te houden. Vervolgens wordt de vooruitgang regelmatig besproken en wordt er gekeken of de werknemer weer aan het werk kan. In de meeste gevallen is de werkgever ook verplicht om de zieke werknemer door te blijven betalen. Controleer wel altijd goed wat je rechten zijn voor jouw situatie. 

Weer aan het werk 

Als wordt besloten dat een werknemer weer aan het werk kan, moet er in overleg een integratieverslag worden gemaakt met alle concrete afspraken rondom de hervatting van het werk. Als wordt besloten dat iemand weer kan werken, kan dit door middel van twee verschillende integratiesporen. Namelijk reintegratie eerste spoor en reintegratie tweede spoor. Het eerste spoor houdt in dat de zieke werknemer zijn of haar werkzaamheden kan hervatten bij de huidige werkgever. Mocht dit spoor niet haalbaar zijn, dan volgt het tweede spoor. Dit houdt in dat de werknemer bij een andere werkgever aan de slag gaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de werknemer door de ziekte geen functie meer kan uitvoeren bij de huidige werkgever. Dit brengt ons gelijk bij het volgende punt. 

Functie 

Als je weer aan het werk kunt bij je huidige werkgever, kan het zo zijn dat je niet in dezelfde functie weer aan de slag kan. In plaats hiervan krijg je passend werk. Wat het passend werk precies inhoudt hangt af van het bedrijf en in hoeverre je lichaam in staat is om te werken. In het geval dat je wel in je huidige functie weer kunt beginnen, is het verstandig om eerst rustig op te bouwen. Dan kijkt je werkgever of het mogelijk is om je taken te verlichten, zodat je er rustig in kunt komen. Meestal wordt het werk dan verdeeld onder verschillende collega’s. Als je gezondheid dusdanig is dat je geen taken meer kunt uitvoeren bij je huidige werkgever, zul je dus een andere functie moeten vervullen bij een andere werkgever. 

Shopbox

Meer berichten