Uitbaggeren Hollandse IJssel inmiddels hoognodig

Uitbaggeren Hollandse IJssel inmiddels hoognodig

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is deze week gestart met het baggeren van de Hollandsche IJssel van Nieuwegein tot Achthoven-Oost in Montfoort. Na het vaarseizoen start de aannemer in oktober met het gedeelte van Montfoort tot en met Haastrecht.

IJsselstein/Montfoort/Nieuwegein - Aannemer J.P. Schilder BV uit Ursem start op twee locaties: bij Camping de Voormolen in IJsselstein in de Doorslag in Nieuwegein. Het werk duurt tot april.
Sinds de jaren '70 is er nagenoeg niet meer gebaggerd. Het is nodig om de vaarweg voldoende diep te houden. Ook kan er na het baggeren meer water door de Hollandse IJssel stromen. Hierdoor is de afvoer van water in natte perioden en de aanvoer van water in droge perioden gewaarborgd, net als de aanvoer van zoet water naar West-Nederland tijdens extreme droogte.
De bagger wordt met een kraan op ponton uit het water gehaald en middels zogenoemde beunbakken naar de overslaglocatie gevaren. Daar wordt de bagger overgeladen in vrachtwagens en afgevoerd naar Rijksdepot de Slufter in Rotterdam. In Nieuwegein liggen de beunbakken aan de Vreeswijksestraatweg en in IJsselstein ter hoogte van Noord IJsseldijk 121-123. Voor belangstellenden: volg de baggermachines in de Baggerportal op hdsr.nl/baggerenghij.

Shopbox

Meer berichten