Logo zenderstreeknieuws.nl


Henk Brouwer (links) en Joop van Vliet gebruiken allebei zonne-energie voor hun vervoersmiddel.
Henk Brouwer (links) en Joop van Vliet gebruiken allebei zonne-energie voor hun vervoersmiddel.

Joop en Henk helpen buurt aan zonnepanelen

Momenteel is in Oudewater een actie gaande, gesteund door de gemeente, om mensen te stimuleren tot de aanschaf van zonnepanelen. Deze week stellen we twee bezitters van zonnepanelen aan u voor: Joop van Vliet en Henk Brouwer. De twee mannen ontmoetten elkaar vier jaar geleden toen Joop een spreekuur bezocht van Energie Oudewater.

Oudewater - Joop vertelt: "Ik had het foldertje al vijf keer in mijn handen gehad en weggegooid en nu dacht ik, ik ga er eens praten." Hij woont in een huurwoning in Klein Hekendorp. Toen hij steeds meer inzicht kreeg in zijn energiegebruik en de opbrengst van zonnepanelen ging hij lobbyen in zijn buurt en bij de woningbouwvereniging. Aan buurtgenoten vroeg hij wat ze gebruikten aan energie en de verschillen waren groot.

Bij de woningbouwvereniging (WBV) had hij diverse gesprekken maar uiteindelijk bleek dat de WBV er niet verder mee zou gaan. Maar via hen kwam Wocozon in beeld die het voor huurders financieel mogelijk maakt zonnepanelen aan te schaffen.

Gekscherend wordt Joop van Vliet nu wel 'wijkambassadeur' genoemd. Door hem kozen verschillende huurders in zijn straat, maar ook in andere huurhuizen, voor zonnepanelen op hun dak. "Ik ben echt geen milieufreak hoor, maar het telt wel mee en ik bespaar nog acht euro per maand ook."

In het hele proces was Energie Oudewater, waar Henk Brouwer ook in meedraait, betrokken en de lokale bedrijven zoals Gert Knotters maakte duidelijke tekeningen van het totale plaatje. Henk: "De kracht is de betrokkenheid bij elkaar en het werkt als een olievlek."

Henk Brouwer heeft zelf acht zonnepanelen op zijn dak waarmee hij zijn 'stekkerauto' van gratis energie voorziet. "De opbrengst van de zonnepanelen is net niet genoeg voor alle kilometers die ik rijd, maar ik heb niet goed naar het advies geluisterd, anders had ik meer opbrengst gehad."

Henk benadrukt dat de bedrijven heel goed weten wat ze doen en hun advies had hij beter kunnen opvolgen. "Natuurlijk kan ik hiermee niet de wereld redden, maar ik bouw hiermee wel aan de toekomst. Ik bespaar 500 liter benzine en ongeveer 1200 kilo CO2-uitstoot per jaar."

Allebei zijn ze blij met de goede voorlichting bij het lokaal opgezette project Energie Oudewater. "Je hoeft zelf weinig te doen." Inmiddels worden alle huurhuizen die vrijkomen ook voorzien van meerdere zonnepanelen. Het bedrag wat je ervoor betaalt staat los van de huurprijs. "Kijk, ik fiets op zonne-energie en Henk zijn auto rijdt ermee!", zegt Joop lachend.

Reageer als eerste
Meer berichten