Logo zenderstreeknieuws.nl


Jeugdbrandweer Oudewater door naar halve finale

Oudewater - Na de vierde plaats te hebben behaald op 8 april bij de kwalificatiewedstrijd in Hagestein mocht de jeugdbrandweer Oudewater op zaterdag 27 mei aantreden voor de kwartfinale aspiranten lage druk in Baarn. De ploeg moest aantreden om 11:35 uur maar door omstandigheden en het zeer warme weer werd dit pas om 12:05 uur.

Nadat bevelvoerder Bart van Weelden de ploeg had gemeld werd door de baancommissaris van Stichting Jeugdbrandweer Nederland de identiteitsbewijzen gecontroleerd. Vanwege de hitte (33 graden) mocht er niet hard worden gelopen en zodra de “brand” geblust was konden de blusjassen uit en de helmen afgezet. Er werd een automatisch brandalarm gemeld in het gemeentehuis te Baarn. Na diverse informatie te hebben opgevraagd bij de meldkamer brandweer over wat voor gebouw het was, hoeveel verdiepingen, wat er “brandde”, enz. ging de ploeg aan het werk. Pompbediende Carlijn Maaijen plaatste het opzetstuk op de waterleiding en ving later de eigenaar op. De waterploeg bestaande uit Joep Benschop en Shannen Kasbergen legde de toevoerslangleiding vanaf het opzetstuk naar de voorzijde van het gebouw neer. Daar was inmiddels het verdeelstuk geplaatst. De aanvalsploeg, bestaande uit Tatum Oosterlaken en Martijn Vermeulen, ging binnen verkennen naar de brand. Na overleg met de bevelvoerder kon deze aflegcommando’s geven. De slangen werden uitgerold. Water werd op de slangen gezet en de ploegen konden naar binnen om de “brand” te blussen. Op dat moment zette de jury een verzwaard element in en werd er gemeld dat er een gat in de toevoerslangleiding zat. Snel gingen de ploegen weer naar buiten en werd de lekke slang vervangen. Een mooi samenspel van de waterploeg met de pompbediende zorgde hiervoor. Nu konden de ploegen weer naar binnen om de “brand” te blussen. Het sein “brandmeester” werd gegeven, de brand werd nu afgeblust. Na een verkenning in de omgeving of de “brand” daadwerkelijk uit was konden de stralen worden opgeruimd. Even pauze om de helm af te zetten en de blusjas uit te trekken en iets te drinken. Hierna werd het materieel rustig aan opgeruimd. Na nog enkele aandachtpunten te hebben ontvangen van de jury gingen we weer terug nar Oudewater.

Aan het eind van de middag vertrokken we weer naar Baarn voor de prijsuitreiking. De burgemeester van Baarn maakte bekend dat Oudewater de vierde plaats had behaald en door waren naar de halve finale op 17 juni in Goes.
De derde plaats werd behaald door onze buren de jeugdbrandweer Montfoort die op 10 juni in Gilze-Rijen de halve finale gaan spelen. Na terugkomst stond er voor de ploeg als beloning voor het harde werken dit seizoen een barbecue klaar. Van de 160 jeugdbrandweerkorpsen in Nederland zit de jeugdbrandweer Oudewater nu bij de laatste 24 korpsen die strijden om een van de 10 plaatsen op de landelijke finale in september.

Reageer als eerste
Meer berichten