Logo zenderstreeknieuws.nl


Maria van den Hondel in haar beeldentuin. (Tekst en foto: Paul van den Dungen)
Maria van den Hondel in haar beeldentuin. (Tekst en foto: Paul van den Dungen)

Beeldentuin Papekop vaak doelwit van vernieling

Papekop - Of er sprake is van opzet of baldadigheid, van de dader(s) geen spoor. Met enige regelmaat en dan vooral in de weekenden is de beeldentuin van Maria van den Hondel aan de Diemerbroek in Papekop het mikpunt van zinloze vernielingen. De door haar gemaakte kunstvoorwerpen worden regelmatig stuk gemaakt, waarbij beelden worden onthoofd en in het water gesmeten, glaswerk gebroken en de al ruim 20 jaar geleden gemaakte 'benen op een bankje' domweg kapot geslagen. Anonieme getuigen weten te vertellen dat het vaak passerende jongeren zijn die, nadat zij zich in Oudewater hebben ingedronken, in een groep vanuit Oudewater/Papekop naar Woerden fietsen. In de nachtelijke uren zijn de kunstvoorwerpen in de tuin dan onderdeel van hun zinloze vernielzucht.

Maria van den Hondel wordt er een beetje moedeloos van en ze vraagt zich af of de ouders van die kinderen wel weten waar hun kroost 's nachts mee bezig is. Inmiddels heeft ze een aantal beelden weten te restaureren, de koppen uit het water gevist en alles weer zo goed mogelijk aan elkaar gemaakt. "Ik was vroeger ook geen lieverdje", zegt Maria, "maar het moedwillig vernielen van andermans spullen kwam niet bij je op."

De meeste werken zijn onvervangbaar en persoonlijk waardevol. Voordat Maria gaat denken aan een permanent cameratoezicht, hoopt ze dat aan deze nachtelijke escapades spoedig tot het verleden behoren.

Reageer als eerste
Meer berichten