De columns van Margreet

Beste dames en heren

Het was weer één van die berichten in het nieuws waarover men praat op feesten en partijen. De NS gaat zijn aanspreektitel via de intercom op de perrons veranderen van Beste dames en heren naar Geachte medereiziger. Hetgeen in hun oor werd gefluisterd door de genderneutrale taalgids die zich inzet voor de rechten van de transgenders in ons land. Een ienie miene klein groepje die zelfs hier en daar hun eigen wc aangeboden krijgen. Lekker makkelijk voor de toiletjuffrouw want ze hoeven maar sporadisch een reinigingsbeurt te hebben.

Dat Amsterdam daarin voorop loopt is natuurlijk niet verbazingwekkend. Ze adviseren bijvoorbeeld ook, zeg voortaan maar niet: 'geboren als meisje'. Wel: 'bij de geboorte gezien als meisje'. Maar arme ik. Ik, die bijvoorbeeld helemaal niet wil dat steeds mijn meisjesnaam wordt gebruikt op officiële papieren. Pardon meneer (uh medewereldbewoner); Ik ben al jaren getrouwd en enorm blij met mijn nieuwe achternaam! Mag ik niet gewoon mijn naam gebruiken die ik zeer officieel heb aangenomen volgens de wetten der Nederlandse staat?'

Helaas dat mag niet meer! Laatst gebeurde het me zelfs dat ik bijna op een vliegveld werd achtergelaten omdat mijn ticket op mijn huidige (wettige) naam stond geboekt en mijn ID natuurlijk (hoezo natuurlijk) te naam staat op mijn geboortenaam. Mocht echt bijna niet meer naar huis! Lieve mensen (oei, gelukkig sexe neutraal woord! Ja toch?), waar zijn wij nu helemaal mee bezig? Geen m/v keuze meer op formulieren? Op de stempas voor de verkiezingen, op studentenpasjes en uit de schoolformulieren verdwijnt de geslachtsaanduiding. En ja heus, ik begrijp dat het in sommige gevallen echt wel beter is.

Maar waarom pakken ze mij mijn vrouwelijkheid en eigen rechten af? Het voelt alsof dat allemaal niet belangrijk meer is. De verwarring is duidelijk compleet! We zijn er in Nederland een kei in geworden om de norm (het normale) aan te passen aan dat wat anders is.

Beste lezers (ha! Ik doe het al weer goed!) de vraag is of dat wel normaal is?

Shopbox

Meer berichten