Logo zenderstreeknieuws.nl


Plonie Berends is trots op het immense poppenhuis in haar woning aan de Mastwijkerdijk. Volledig gestoffeerd, gemeubileerd en voorzien van verlichting. Eigenijk is het nooit af... (Foto: Paul van den Dungen) 
Plonie Berends is trots op het immense poppenhuis in haar woning aan de Mastwijkerdijk. Volledig gestoffeerd, gemeubileerd en voorzien van verlichting. Eigenijk is het nooit af... (Foto: Paul van den Dungen)  (Foto: Paul van den Dungen)

Montfoortse blijft bezig met reusachtig poppenhuis

Montfoort - Vanaf haar 24e jaar is Plonie Berends-Heijman (74) uit Montfoort al bezeten van alles wat met poppenhuizen te maken heeft. Geboren in Alphen aan de Rijn, kwam zij voor het eerst in aanraking met een poppenhuis van een vriendinnetje aan de overkant van de straat. "Wij waren met 12 kinderen en daardoor was er onder andere te weinig ruimte om mij deze hobby op te laten pakken."

Toch fröbelde Plonie toen al met poppen en het maken van kleertjes. Als zij de uit Woerden afkomstige chauffeur Martien Berends ontmoet vinden zij na een verlovingstijd van 5 jaar een salonwagen in Montfoort. In 1967 trouwen zij in Rijpwetering en blijven voorgoed in Montfoort wonen. "Daar zag ik, nu al veertig jaar geleden, bij Hanneke Delwel weer een poppenhuis en dacht "Toen kon het niet, waarom nu niet."
Otto Pennewaard maakte haar eerste poppenhuis, maar dat werd te klein. ''Vanaf dat moment ben ik er niet meer mee gestopt en ben ik in de wondere wereld van de poppenhuizen beland."
In hun woning aan de Mastwijkerdijk is in vijftig jaar ogenschijnlijk niet veel veranderd. Het immense poppenhuis in de kamer heeft vier etages en dertien verschillende kamers. De badkamer is momenteel aan een kleine opknapbeurt toe. Plonie is druk bezig om de tegeltjes op maat te knippen. Maar ook de kleine Winkel van Sinkel, slaapkamers, kinderkamers, studeerkamer, bergingsruimte, ouderwetse poepdoos annex opbergkast, het is er allemaal. Volledig gestoffeerd, gemeubileerd en voorzien van verlichting.

Veel heeft Plonie zelf gemaakt, of met hulp van Martien in elkaar gezet. Soms zijn spulletjes kant en klaar gekocht, want daarvoor heeft het echtpaar jarenlang heel veel poppenhuis- en miniatuurbeurzen bezocht. Spijkenisse, Houten, Eindhoven en Assen werden met enige regelmaat aangedaan. Plonie: "Thuis maak ik heel veel poppenhuisspullen. Soms een beetje priegelwerk, maar ik vind het heerlijk om te doen. Meestal maak ik meerdere exemplaren van die dan weer op de beurs worden verkocht. Daar was tot voor kort nog een levendige handel in. Het was veel werk om al die spullen mee te nemen, waardoor de rol van Martien van chauffeur veranderde in die van 'sjouwfeur' "
Als mensen geïnteresseerd zijn, dan vindt zij kijkers erg leuk. Ze heeft ook nog heel wat miniaturen in de aanbieding. Martien heeft daar minder belangstelling voor. ''Toen ik laatst tegen hem zei `wat vind je van mijn schoorsteen", dan ziet hij niets omdat hij naar de schoorsteen in de kamer kijkt…."

Afspraak voor een bezoekje kan telefonisch via 0348-473221 of via e-mail m.berends@planet.n

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox