De columns van Margreet

Ik ga naar school!

Vanmorgen stond mijn buurjongetje vroeg in de ochtend even voor mijn raam. Verlegen zwaaide hij alsof hij zeggen wilde " Ik ga weer naar school hoor!" Zijn vader stond even later hem liefdevol uit te zwaaien alvorens hij naar zijn werk vertrok. Het schoolritme is weer begonnen. In de ogen van mijn blonde buurjongetje zag ik de voorpret voor die eerste schooldag. "Hij mocht eindelijk weer naar school." Even later had ik mijn kleindochter aan de telefoon. Haar kleine knuistjes hielden de mobiel van haar moeder stevig vast toen ze vroeg; "Waar ben jij?" Het antwoord wist ze natuurlijk wel, maar het is de logica van een kind. Als ik haar lieve stemmetje hoor is mijn dag al weer goed en later op de dag denk ik met een glimlach terug aan dit kleine moment. De manier waarop ze de dingen zegt met haar heldere stem is altijd hartverwarmend. Net als die keer toen we in de laatste week van de vakantie met elkaar afspraken dat ze nog een nachtje mocht komen logeren. Haar moeder vertelde me later dat ze enthousiast had gezegd "Daar wordt ik nu blij van!"
De kleine meid van drie jaar noemt haar kleine broertje steevast "kerel", met een klinkende rollende r, dat heeft ze natuurlijk van haar moeder die dat ook vaak zegt, maar uit haar kindermondje is het steeds weer lachwekkend en vertederend tegelijk. Ze voelt zich ook zijn grote zorgzame zus. Wat kunnen kinderen ontwapenend zijn.

Wat zou de wereld er anders uit zien als er geen kinderen meer zouden zijn. Geloof me, dan zou het met u en met mij een stuk slechter gaan. Ze leren ons als geen ander wat leven is. Leven vanuit het hier en nu. Ze leven vol verwondering en hartstocht die wij soms al behoorlijk zijn kwijtgeraakt. Een kind leeft zoals het is, vanuit zijn hart en (on)-mogelijkheden. En er is nog meer goed nieuws te melden. Het Nederlandse kind behoort al jaren tot de gelukkigste kinderen ter aarde. Dat is toch wel weer even een boost voor al die vaders en moeders, juffen en meester die zo hun best doen.

Happy New Schoolyear!

Shopbox

Meer berichten