Logo zenderstreeknieuws.nl


Helen en Dick Stuart vertalen hun gevoel en inspiratie in glas, keramiek en beeldhouwkunst. Zij zijn twee van de meer dan 40 deelnemers aan de 12e Atelierroute Lopikerwaard.  (Foto: Lysette Verwegen)
Helen en Dick Stuart vertalen hun gevoel en inspiratie in glas, keramiek en beeldhouwkunst. Zij zijn twee van de meer dan 40 deelnemers aan de 12e Atelierroute Lopikerwaard. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

12e Atelierroute langs kunstenaars in de Lopikerwaard

De Atelierroute Lopikerwaard is dé gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met kunstenaars in Montfoort, Oudewater, IJsselstein en omgeving en een kijkje te nemen in hun atelier en hun werk te bewonderen. Zoals bij oud-IJsselsteiners Helen en Dick Stuart in Montfoort.

Helen en kunst zijn onafscheidelijk. "Met mijn toelating voor de kunstacademie in Amsterdam op zak, vond pa dat ik een vak moest leren. Kunst was 'gepruts'. Ik werd psychosomatische fysiotherapeute. Maar mijn verlangen naar kunst liet zich niet wegdrukken", lacht ze. Ze schilderde in 1967 al bij Hans Leyerzapf. "Maar ik wilde ook de achterkant van mijn schilderijen zien, de achterkant van de mens. Daarom nam ik les bij keramiste Kea Wijnhoven, want driedimensionaal moet álles kloppen." Een cursus glasblazen in Leerdam was de volgende stap. "Meesterglasblazer Marik raadde me aan om te gaan fusen en slumpen met glas." Dat leidde tot cursussen bij Prinse en Van den Ham. "Het is een uitdaging om te werken met gewoon vensterglas, te vormen en te 'vechten' met het verwerken kleurpoeders en metalen, zoals koper, messing en zilver. Glas is weerbarstig. Er gaat veel kapot, maar ik barst van de inspiratie en heb nog zoveel toepassingen in gedachten." Vooral praktisch: "Van schalen tot fontein, wandpanelen en ornamenten voor binnen en buiten."

Voor echtgenoot Dick begon de liefde voor steen al jong: "Met stenen verzamelen en determineren. De creativiteit van Helen werkte aanstekelijk en ik nam lessen bij beeldhouwer Rob Boekhoudt. Het ambachtelijke 'hakken'", vertelt hij. "Ik heb een atelier aan de overkant van de weg, want met hakken, zagen en slijpen – alles met de hand, want dat is het leukst – wordt het een grote rommel."
Zijn werk is deels abstract en deels figuratief. De vormgeving staat centraal, vaak met een suggestie van beweging en accenten met 'lijnen' als extra dimensie. "Hoe eenvoudiger, hoe mooier en hoe meer spanning in de ruimte." Zijn inspiratie: "Een idee of het stuk steen zelf. Ik kijk en denk in vormen. Ik sla van alles op en dan komt de inspiratie vanzelf."

De twaalfde Atelierroute Lopikerwaard vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 september. Ruim 45 kunstenaars uit IJsselstein, Montfoort, Oudewater en omgeving zetten de deuren van hun atelier – herkenbaar aan de wapperende Atelierroutevlag – open van 11.00 tot 17.00 uur. De centrale presentatie is deze keer in het Stadskantoor Oudewater. Kijk voor alle informatie op www.atelierroutelopikerwaard.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox