Logo zenderstreeknieuws.nl


De gezichten achter Stichting Open Monumentendag Montfoort/Linschoten: Hans Bakker, Evert de Jong, Hank Kautz en Peter Versloot. Niet op de foto: Eduard Treur. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
De gezichten achter Stichting Open Monumentendag Montfoort/Linschoten: Hans Bakker, Evert de Jong, Hank Kautz en Peter Versloot. Niet op de foto: Eduard Treur. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Oud Linschoten herleeft op Monumentendag

Saai en stoffig zal Open Monumentendag in Linschoten, aanstaande zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, zeker niet zijn. Natuurlijk zijn er monumenten te bezichtigingen, maar het hoogtepunt dit jaar is de lokale bevolking, uitgedost in klederdracht van omstreeks een eeuw geleden.

Linschoten - Een automobiel in de Dorpstraat was een bezienswaardigheid. Voor een fiets werd gespaard. In het dorp hadden slechts enkele huishoudens telefoon. Kinderen speelden op straat, moeders waren dagen bezig met de was en mannen lieten zich eens per week ontdoen van hun baard in een van de scheerwinkels. Bijzondere toevoeging op zaterdag 9 september is vakfotograaf en oud-Linschotense Diana Bekker Beekhuijzen van fotostudio Di Vita. Zij gaat foto's maken in theater Wilde Weg.
Op die locatie, in de voormalige kruidenierswinkel, gaat zij een studio inrichten. Net zoals in Volendam worden daar foto's gemaakt van mensen in de plaatselijke klederdracht. Streekdracht en wit geschuurde klompen zijn aanwezig om een uniek Oudhollands portret te realiseren. "Als het gaat zoals de bedoeling is, kan men de sepia foto nog dezelfde dag meenemen."
De werkzaamheden van de fotograaf worden vrijwillig verricht maar aan apparatuur en materiaal hangt een prijskaartje. Daardoor is de foto niet geheel gratis.
"Hoewel we persoonlijk niet in die tijd hebben geleefd, maar ons best hebben gedaan om slechts een deel van dorpelingen uit die tijd uit te beelden, hopen we dat onze inzet wordt gewaardeerd" leggen initiatiefnemers van Vereniging Oud-Linschoten uit. "Aan het enthousiasme van vrijwilligers, Stichting Open Monumentendag, dorpsgenoten en inwoners van de regio was geen gebrek. De onvermoeibare inzet van coupeuses, breisters en haaksters is absoluut onmisbaar geweest."

www.oud.linschoten.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox