Logo zenderstreeknieuws.nl


Zo is er in Kasteel Montfoort een expositie te zien over het tuchthuis voor meisjes over de periode tot 1968.
Zo is er in Kasteel Montfoort een expositie te zien over het tuchthuis voor meisjes over de periode tot 1968.

Openstellingen en exposities tijdens Monumentendag Montfoort

Montfoort - Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur is in Kasteel Montfoort een expositie te zien over het tuchthuis voor meisjes over de periode tot 1968, ingericht door de Oudheidskamer Montfoort. Geëxposeerd worden gebruiksvoorwerpen en beeldmateriaal.
Wat tegenwoordig een klein vergrijp is, werd lang geleden zwaar bestraft. Voor het stelen van een pond boter werd de 17-jarige Elisabeth Huberts uit Drenthe veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf in een 'huis van correctie'. Zij werd op 27 augustus 1861 overgebracht naar de gevangenis in Montfoort in het kasteel. Ouderen kennen de verhalen van wat zich achter de muren afspeelde.
Molen De Valk, het Oude Stadhuis, de Hervormde Kerk en de onlangs gerestaureerde RK Johannes de Doperkerk zijn eveneens open voor bezichtiging. In de RK kerk wordt historisch materiaal geëxposeerd van de ABTB, huidig LTO, de Boerinnenbond en het voormalig Katholiek Vrouwen Gilde. Bij de Wereldwinkel, Keizerstraat 29, is voor 2 euro de Monumentenwandeling Montfoort verkrijgbaar. De route leidt de wandelaar in 1,5 uur langs de mooiste monumenten en geeft een beeld van het roemruchte Montfoortse verleden.
Voor de basisscholen verzorgt Stichting Open Monumentendag M/L vrijdag de klassendag: 350 leerlingen bezoeken monumenten om de historie te kunnen doorvertellen.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox