Logo zenderstreeknieuws.nl


Een Friese bakker in Oudewater
Een Friese bakker in Oudewater (Foto: Margreet Nagtegaal)
Foto's van vroeger

Een Friese bakker

Deze keer kregen we een foto van Janny Verweij-Brouwer uit Oudewater met de bakkerij van haar ouders Ale en Tjetje Brouwer-Poortinga . Aan de namen kun je opmaken dat zij echte Friezen waren. Hoe kwam een Friese bakker in Oudewater terecht? Lees hier het verhaal. Toen dochter Janny ging trouwen verhuisde het Friese gezin terug naar Leeuwarden om een bakkerszaak voort te zetten waarbij alleen "over de toonbank" werd verkocht. Bakker Ale is inmiddels 95 jaar en woont in Leeuwarden.

Ale wilde in 1948 als zelfstandige bakker aan de slag, maar in Friesland was dat na de oorlog niet mogelijk omdat er hoge eisen werden gesteld. Om die reden zochten zij hun heil buiten Friesland. Ze lazen in het vakblad dat er een bakkerszaak aangeboden werd in Oudewater in het pand in de Zuiderkerkstraat 4 voor 12.500 gulden. Het jonge echtpaar vestigde zich vol toekomstverwachting in het stadje aan de Hollandse IJssel. In 1948 waren er echter meer dan tien bakkerijen in en rond Oudewater!
De concurrentie was hevig: Van Helden bij de Nieuwstraat; Van Ardennen in de Korte Havenstraat; banketbakker Van Vreumingen in de Kapellestraat; in de Korte Havenstraat bakker Stijnman; Hoeboer op de Markt; op de hoek met de Huigensteeg bakker Stolwijk; in de Leeuweringerstraat de bakkers Treur en Van Kooten; in de Wijdstraat zat bakker Marcus en op het Rode Zand Cees van der Bijl. En dan nog de bakkers in Hekendorp en Papekop.
Ze hielden het in Oudewater uiteindelijk vol tot 1970.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox