Logo zenderstreeknieuws.nl


Foto: Patricia Brobbel
De columns van Gaby

Column: Berenklauw Boulevard

Onze herder Huug Hagoort is een plaatje. Zijn blatend openluchtmuseum past prima binnen de hokjes van Facebook. Toch presenteerde de gemeente hem een jaar geleden nog als een serieuze partner in het groenbeleid. Huug Hagoort zou hier de berenklauw komen bestrijden, aldus de website van Montfoort. Zijn Schoonebeeker schapen lusten de woekerende, gevaarlijke exoot namelijk rauw. De herder heeft de Wederiksingel, waar de megabrandnetel groeit, echter nooit bereikt en op de website staat er geen woord meer over.

De oorzaak van dit alles is fabelachtig leuk. Op een dag, tijdens een wandeling door het Montfoortse stadspark, telde Gerrit Goudhaantje van de Gemeente negen beschadigde boomstammen. Onmiddellijk kraaide hij luid zijn beklag. Die bomen gingen kapot! Dit schaapachtige gedrag kon niet worden getolereerd! De Schoonebeekers kregen een boete van 4500 euro aan hun wollige broekjes. Klaas-Hemke de Streekfondsvos en Bruin Beer Groenbeheer, die de arme schapen steunden, stonden voor een probleem. Gelukkig sloeg Jan de D66 waakhond aan. Hij blafte zijn verontwaardiging en kreeg bijval van zijn roedel in de raad. De Streekfondsvos beet zich met al zijn charmes vast in de zaak. Na lang wachten kreeg hij audiëntie bij Petra de Pauw. Die zette al haar veren op en schold de boete kwijt.

Deze lente bloeiden acht van de negen dode bomen weer. Het is nog niet te laat om de schapen te vergeven. Net als hun herder zijn zij partners in het groenbeheer en niet alleen een prachtig plaatje. Zij kunnen de kleine ramp bestrijden die zich voltrekt aan de Wederiksingel, ook bekend als de Berenklauw Boulevard. Een burger met een flesje Roundup heeft nog geprobeerd het prachtige stukje openbaar groen aan het water weer begaanbaar te maken. Maar gif of maaien helpt niets tegen de metershoge plant die forse brandwonden veroorzaakt. De ontelbare zaden hebben zich ook deze zomer weer verspreid. Spelen of vissen is daar niet meer mogelijk. Petra de Pauw, zet nogmaals uw veren op, want het loopt uit de klauwen!

Gaby van Ruiten

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox