Hoge verwachtingen van glasvezel


Eric Vos, CEO van e-Fiber en wethouder Jan Vlaar zijn in elk geval al klaar voor het glasvezelnetwerk in Montfoort en Linschoten. (Foto: Paul van den Dungen)
Eric Vos, CEO van e-Fiber en wethouder Jan Vlaar zijn in elk geval al klaar voor het glasvezelnetwerk in Montfoort en Linschoten. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Hoge verwachtingen van glasvezel

Montfoort /Linschoten - De bijeenkomsten over glasvezel in zowel Linschoten als Montfoort zijn druk bezocht. De werkzaamheden aan de Lieve Vrouwegracht en Heilig Levenstraat houden zelfs al rekening met de komst van glasvezel, zodat de straat niet opnieuw moet worden opengebroken. Eric Vos van e-Fiber: "Daar leggen we al een kunststof goot om straks de kabel door te blazen om naar de woningen te trekken."

In de meterkast van iedere woning in Montfoort en Linschoten zal dan een glaskabelaansluiting worden aangebracht, behalve daar waar de eigenaar/bewoner dit niet wil. Die mensen moeten, als zij later alsnog glasvezel willen hebben, extra aansluitkosten betalen." Vos denkt dat als op 30 november de voorinschrijving sluit, het benodigde aantal aansluitingen van 40 procent van de huishoudens wel wordt gehaald. De verwachtingen zijn in elk geval hoog gespannen. e-Fiber begint in Linschoten en werkt met 5 kilometer per week door naar Montfoort. "Daarmee wordt dit het eerste glasvezel netwerk in de provincie Utrecht", zegt wethouder Jan Vlaar. "Voor de gemeente brengt dit geen kosten met zich mee. e-Fiber werd door een aantal ondernemers geïntroduceerd. Wij als gemeente hoefden niet lang na te denken, zeker toen bleek dat wij volledig kostenneutraal kunnen werken.''

De rol van de gemeente is volgens Vlaar uiterst beperkt. ''Wij faciliteren e-Fiber alleen met de benodigde vergunningen. Al het voorwerk, zoals de bekabeling en het aansluit klaar maken van de woningen komt voor rekening van e-Fiber." In veel gemeenten moet voor glasvezel in het buitengebied worden betaald. ''Maar ook hier komt dat voor rekening van e-Fiber", aldus Vlaar. Eric Vos knikt en zegt: "Van de 10 miljoen adressen van particulieren en bedrijven zijn er in Nederland pas 3 miljoen aansluitingen gerealiseerd. e-Fiber heeft zijn prijzen verlaagd, gewoon omdat het kon.''
We-Fiber werkt samen met de providers Trined en Tweak, waarbij bewoners hun abonnement afsluiten voor snel internet, televisie, radio en bellen. Alleen internet kan ook.

In Montfoort is maandagavond 25 september in het St. Joseph, aanvang 19.30 uur, nog een extra bijeenkomst voor de bewoners waar e-Fiber uitleg zal geven en vragen zal beantwoorden. Als straks het sein op groen staat, dan is voor iedereen die voor 30 november een abonnement heeft genomen de aansluiting en activatie volledig gratis. Wie zich later abonneert moet alsnog activatiekosten betalen.

Shopbox

Meer berichten