Ook voor Jolanda Bron, Ingrid Spelt en Sandra Geurtsen zitten er nog heel wat herinneringen in de koffer. (Foto: Lysette Verwegen)
Ook voor Jolanda Bron, Ingrid Spelt en Sandra Geurtsen zitten er nog heel wat herinneringen in de koffer. (Foto: Lysette Verwegen)

Actief zijn en opfleuren in zilveren De Meikers

Algemeen 402 keer gelezen

Vijf dagen per week kunnen zelfstandig wonende ouderen deelnemen aan ‘dagbesteding’ de Meikers in woonzorgcentrum Ewoud. En dat al 25 jaar lang!

IJSSELSTEIN – De dagbesteding begon in de oudbouw van Ewoud, als huiskamerproject voor de bewoners. Toen deden bewoners en zorg vooral samen aan gezelligheid. Veel van die initiatieven zijn in de loop der jaren vastgelegd in een breed aanbod van activiteiten voor bewoners. De Meikers is toegespitst op dagbesteding voor zelfstandige wonende ouderen. Gezellig, maar ook met een doel: “We willen onze bezoekers stimuleren in zelfredzaamheid, zodat ze langer zelfstandig blijven. Daarbij is het belangrijk om een dagstructuur en sociale contacten te bieden”, vertelt Sandra Geurtsen, teamleider van De Meikers. “En als extraatje hebben de mantelzorgers thuis even vrijaf.”
Het is een misverstand dat dagbesteding niet meer is dan samen aan tafel zitten voor een spelletje. Begeleiders Welzijn Ingrid Spelt en Jolanda Bron weten wel beter. “We beginnen met een warme ontvangst en samen koffiedrinken. Aan een tafel, dat wel, maar iedereen schenkt voor elkaar in en wie wil maakt een praatje met de anderen. Gewoon gezellig, en we zien snel genoeg hoe iemand zijn pet staat; dat is het voordeel omdat we onze deelnemers kennen. Daar spelen we individueel op in.” Ook de krant wordt besproken. “Vooral leuk nieuws, zoals het artikel in Zenderstreeknieuws over ‘tante Alie’ – een vaste bezoeker van De Meikers – die honderd werd.”
Een dagelijks ritueel is samen soep maken. Wie zin heeft helpt mee met groenten snijden en balletjes draaien en ook de mannen worden gestimuleerd om mee te helpen. “Sommige bezoekers komen hier echt weer in actie. Een dochter vertelde dat haar moeder thuis meer is gaan doen sinds ze De Meikers bezoekt. En dat ze meer is gaan eten en is opgefleurd.”
Als er een spelletje wordt gedaan krijgt niemand apart een beurt. “Iemand die iets niet weet kan onzeker worden. en wij werken juist aan het zelfvertrouwen. We kijken liever in de groep wat iedereen wel kan en weet.”
Bezoekers voelen zich thuis in De Meikers. “We zijn in harmonie samen; hier vallen cultuur- en geloofsverschillen weg. De gemêleerdheid maakt het juist leuk.” Ook muziekactiviteiten zijn populair: “Van Corry Konings tot Huub Oosterhuis en André Rieu en alles daartussen: iedereen doet mee.”
En dan is er een koffer vol nostalgische spullen: van zeepklopper tot Sunlight zeep. “De verhalen die mensen daarover vertellen zijn prachtig.”
Dagbesteding is geen therapie. “Het biedt zoveel meer. Mensen willen hier bij hun voornaam worden genoemd. Heel bijzonder, want wanneer horen ze hun voornaam nog? Net als aanrakingen, die ook heel belangrijk zijn; de warmte van het contact.” Dagbesteding is ook meer dan ‘een beetje doelloos kleien’. “Mensen hebben behoefte aan zinvolle gesprekken en activiteiten. Op maat. En daar gáán wij voor.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10