Monumentaal Nozemagebouw krijgt nieuwe bewoners

Algemeen 39 keer gelezen

Midden in de weilanden ligt het monumentale Nozemagebouw uit 1935 op 4,5 hectare door hekken omgeven grond. Sinds december zijn IJsselsteiner Bas Huisman en Hans Faddegon de nieuwe eigenaren: “Wij gooien de hekken open om een prachtig project te realiseren.”

IJsselstein/Lopik - Het Nozemagebouw – een rijksmonument – aan de Hogebiezendijk, gebouwd op Lopikse grond in opdracht van de De Nederlandse Omroep Zender Maatschappij, is nauw verbonden met de IJsselsteinse Gerbrandytoren en de in 1954 voor de Wereldomroep gebouwde dependance aan de Merkelbachlaan. “Een verbintenis tussen parels van Lopik en IJsselstein”, vindt Huisman. Samen met zijn compagnon bedacht hij een nieuwe bestemming voor gebouw en omliggend terrein: “Wonen voor jonge starters, doorstromers en ouderen met zorg.” Samengevat in een duurzaam project: “Duurzaam in bouw, wonen en zorg voor elkaar. Met duurzame lage houten woningen rond het historische gebouw, passend in het landschap. Het Nozemagebouw wordt gerestaureerd en wordt de plaats voor leisure en evenementen.”
Er zijn al gesprekken met de gemeente Lopik. “Een van de raadsleden zei zelfs dat dit terrein en het gebouw – met een zendverleden – voor haar een symbool van vrijheid is.” Huisman en Faddegon zijn blij met de steun van Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU); een partner van de provincie, met als missie: ‘Investeren in herstructurering van verouderde bedrijventerreinen en transformatie van leegstaande kantoren, waarbij duurzaam wordt omgegaan met de ruimte.’ “Met architect Jurrian Knijtijzer hebben we een ervaren expert in huis, die al dergelijke projecten heeft gerealiseerd onder meer in Amsterdam.” Als Huisman door het gebouw loopt ziet hij de toekomst voor zich, zoals een trouwlocatie in de directiekamer met uitzicht op de Gerbrandytoren. “En dan, langs de muurschildering uit 1942, de monumentale marmeren trappen af met de verchroomde trapleuningen en gegraveerde glasplaten naar het bordes. En zalen voor feesten of vergaderingen.” Zelfs voor de kelderverdiepingen heeft hij een bestemming: “Winkeltjes met streekproducten: elk idee is bespreekbaar.” De personeelstennisbaan op het terrein naast de bunker blijft bestaan: “En aan de achterkant van de bunker kunnen we ook een deel van de ruim 100 woningen realiseren met een kas waar bewoners gewassen kunnen telen en elkaar kunnen ontmoeten.” Een supermarkt is net niet te realiseren: “Maar wel één adres waar boodschappen en pakketten bezorgd kunnen worden, misschien wel bij een huismeester.” Als het meezit is het project binnen twee jaar af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37