De columns van Margreet

Magneetplekken

Volgens een organizer of huishoudcoach hebben veel huishoudens magneetplekken. Een magneetplek is een plek in je huis, waar zich altijd ongemerkt rommel ophoopt, die vervolgens weer nieuwe rommel aantrekt! Een beruchte magneetplek is bijvoorbeeld de eettafel. Je legt er één geopende brief op en drie dagen later ligt er een hele stapel papier met allerhande post en kranten die tezamen een puinhoop van je eettafel maken. Als een magneet trekt die ene geopende brief allerhande rommel aan. Zo gebeurt het in de media ook regelmatig dat er magneetplekken ontstaan. De ene zaak roept de andere op en er ligt na korte tijd een heleboel rommel op tafel. Ineens lijkt iets overal en in allerlei vormen voor te komen. Momenteel gebeurt dit met # meetoo. Steeds meer 'rommel' wordt op de eerste geopende brief gegooid. En het einde is waarschijnlijk nog niet in zicht.

Wat mij het meest choqueert in al die #meetoo verhalen is dat veel slachtoffers pas later beseffen dat iets niet gewoon is geweest. Dat pas later het besef komt dat iemand een, in dit geval seksuele, grens heeft overschreden.
Doordat de verhalen nu naar buiten komen worden andere mensen zich pas bewust dat ook bij hen er ooit een gezonde grens is overschreden. Een echte magneetplek. Heel bewuste, slimme, en moderne mensen beseffen pas achteraf dat iets niet okay was. Een vreemd verschijnsel vind ik dat. En eerlijk gezegd kom ik het ook wel eens bij mezelf tegen, #meetoo! Zijn we te aardig? Willen we iemand te veel pleasen, om wat voor reden dan ook? Of durven we domweg geen nee te zeggen als iemand uiterlijk heel erg aardig tegen ons doet? Hoogstwaarschijnlijk is het een combi van deze aangeleerde omgangsvormen. Opruimen in huis, dat kan ik wel, ook al heb ik hier en daar wat magneetplekken.
Maar deze magneetplek, van te laat een juiste en gezonde keuze maken, ga ik maar eens grondig aanpakken.
Dan maar wat minder aardig, en niet zoveel pleasen, dus u bent bij deze gewaarschuwd!

Shopbox

Meer berichten