De columns van Margreet

Herinneringen maken

Sommige dingen vergeet je nooit. Je weet precies wanneer het plaatsvond, hoe oud je was en wat de omstandigheden waren. Sommige herinneringen blijven je hele leven bij.
Toen afgelopen zondag de ijsbaan in Oudewater gesloten werd was dat ook zo'n moment. "Er was een herinnering gemaakt die veel kinderen en volwassenen nooit zullen vergeten," zei Koerd Westerman in zijn afsluitende woorden.
En zo is het ook. Voor veel kinderen betekende het namelijk dat ze voor het eerst goed hebben leren schaatsen. Dag in dag uit konden ze op de ijsbaan hun prestatie op de schaats verbeteren en kregen ze er steeds meer plezier in. Het schaatsvirus werd bij veel kinderen waarschijnlijk voor het eerst in hun leven aangewakkerd en drong diep door in hun systeem. De eerste de beste keer dat het nu gaat vriezen staan deze kinderen te popelen om hun schaatsen weer onder te doen.
Over tien of twintig jaar zeggen ze misschien wel; "Toen, op de ijsbaan in Oudewater, heb ik leren schaatsen. Wat was dat een feest!" Mooie herinneringen kunnen te pas en te onpas het leven weer vreugde geven. Een bijzondere herinnering verliest na verloop van tijd maar weinig van zijn kracht. Zodra je er aan denkt en over praat word je weer blij, straalt je gezicht en gaan je ogen lachen. Voor de vele enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers, curlingers, opa's en oma's of papa's en mama's die met hun kleine grut de baan rond zwierden blijven de herinneringen voorlopig en misschien wel voor altijd bestaan. Het is ook zo'n moment waardoor mensen zeggen " Ik ga nooit meer uit Oudewater weg. Want wat hier gebeurt is zo bijzonder." Deze herinnering is onbetaalbaar geworden. Zelfs voor de geldschieter die zei: "Het heeft best wel een paar centen gekost."
Ik vermoed dat nog heel lang al die mooie herinneringen die nu gemaakt zijn hun glans zullen blijven geven. Het ijs op de ijsbaan zal zachtjes aan verdwijnen, maar de herinnering blijft!

Shopbox

Meer berichten