Dokter Sietze Ypma leest de vele dankbare en hartverwarmende kaarten die hij kreeg bij zijn afscheid. "Ik vind het heerlijk dat ik nu niets meer hoef. Er is niemand meer die iets van mij verwacht."(Foto: Margreet Nagtegaal)
Dokter Sietze Ypma leest de vele dankbare en hartverwarmende kaarten die hij kreeg bij zijn afscheid. "Ik vind het heerlijk dat ik nu niets meer hoef. Er is niemand meer die iets van mij verwacht."(Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: Margreet Nagtegaal)

Afscheid van een echte familiedokter

Na 44 jaar nam dr. Sietze Ypma afscheid als huisarts in Oudewater. Dat deed hij tijdens een aantal feestelijke bijeenkomsten waarin vrienden, familie, (oud) patiënten en genodigden hem de hand konden schudden. In zijn huis staan vele kaarten en bloemen. Het cadeaugeld ging op zijn verzoek naar Hospice Oudewater.

Oudewater - Toen Ypma 45 jaar geleden startte aan de huisartsenopleiding was die net nieuw. Oorspronkelijk kwam Ypma uit Apeldoorn en van Oudewater had hij amper gehoord. In die tijd informeerde dr. Haverkamp bij de nieuwe opleiding of iemand zijn collega kon vervangen. Haverkamp had een praktijk in het gebouw van het wit-gele kruis in de Kapellestraat. Het sprak Ypma aan omdat zowel Oudewater hem beviel maar ook vanwege de gelijkwaardige startsituatie in de huisartsenpraktijk. In mei 1974 verhuisde hij naar Oudewater en vestigde zich als huisarts. Na een periode met Haverkamp samengewerkt te hebben vestigde hij zich met zijn vrouw Fleur Dubois in de kelder van het oude ziekenhuis met een eigen praktijk. Sinds drie jaar is deze praktijk, net als de overige dokterspraktijken, opgenomen in Medisch Centrum Oudewater. "Ik ben een familiedokter in hart en ziel, de begeleiding van de wieg tot het graf spreekt mij enorm aan."
De ontwikkelingen op geneeskundig gebied zijn in al die jaren enorm geweest. "Alles op het gebied van medicijnen, onderzoeksmethoden en behandelingen stond in de kinderschoenen toen ik begon." Het maakte het werk enorm interessant dat er zoveel meer mogelijk werd en het leren nooit ophield. "We kunnen nu aan de buitenkant zien wat er aan de binnenkant aan de hand is."
Niet alle veranderingen vond hij prettig. De hele automatisering en de protocollaire geneeskunde waren soms een struikelblok. "Ik ben meer geïnteresseerd in wat iemand heeft." Ypma leerde nooit officieel typen en werkte vroeger met de bekende groene kaarten. Het papierenarchief heeft hij nog steeds en dat is één van de eerste klussen die hij als gepensioneerde gaat doen. "Dat heb ik ooit nog beloofd en dat ga ik digitaliseren."
Zijn rol als huisarts beviel hem, ook al verwachtten mensen soms dat hij van werkelijk alles op de hoogte was. "Als student wilde ik wel dominee worden, maar het herderlijke kon ik als huisarts ook goed gebruiken." Inmiddels is Ypma nu echt met pensioen. Hij laat de praktijk met een gerust hart over aan Fleur Dubois en Cathrien Raedts. "Ik vind het heerlijk dat ik nu niets meer hoef. Er is niemand meer die iets van mij verwacht." Hij gaat voorlopig volgens eigen zeggen écht niets doen, behalve wat klussen oppakken die zijn blijven liggen. "Ik ga het ervaren."

Shopbox

Meer berichten