Logo zenderstreeknieuws.nl


Voorzitter Cor Janmaat, Rob van Rooijen en secretaris Henk Neumann (v.l.n.r.) van shantykoor De IJsselzangers staan aan de vooravond van het 10e Korenfestivan Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)
Voorzitter Cor Janmaat, Rob van Rooijen en secretaris Henk Neumann (v.l.n.r.) van shantykoor De IJsselzangers staan aan de vooravond van het 10e Korenfestivan Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

10e Korenfestival IJsselzangers wordt tweedaags feestje

Als eind januari de deuren van Zalencentrum Sint Joseph openzwaaien kunnen liefhebbers twee avonden lang genieten van het 10e Korenfestival Montfoort, georganiseerd door het 15-jarige Shantykoor De IJsselzangers.

Montfoort - In november 2001 mondt een idee van Hans van der Linden uit in de oprichting van De IJsselzangers. Daarvoor was hij al maanden op zoek naar de juiste zangers. Dirigent werd Jan van Brummelen. Later zouden Irene Brunink, Kees van der Pijl en Bas de Ruiter de baton hanteren. Vorig jaar bestonden De IJsselzangers 15 jaar. Het uit ruim 40 leden bestaande koor staat sinds vorig jaar onder leiding van Ingrid Kappelle. In 2007 maakte het koor een vijfdaagse reis naar Praag met diverse optredens. Bij thuiskomst werd serieus nagedacht over de organisatie van een terugkerend Korenfestival. En zo werd tien jaar geleden het eerste festival gehouden in de aula van het Wellantcollege. "Dat was een geweldige locatie" zegt voorzitter Cor Janmaat. "Wij beschikten over de aula en mochten zelf zorgen voor de catering."
Het repertoire was in de beginjaren sterk gericht op het Nederlandse lied, al werd ook het Oudhollandse lied niet geschuwd. Inmiddels zijn daaraan de shanty- en zeemansliederen in zowel het Nederlands als Duits en Engels toegevoegd." Rob van Rooijen, lid van het jubileumcomité zegt dat voor de viering van dit jubileum is gespeeld met de formule 2 x 5= 10. Twee avonden met vijf koren zorgen samen voor het jubileumgetal 10, met dank aan onze sponsoren, zonder wie dit alles niet mogelijk is."
Op vrijdagavond treden op De Kaapstander uit Oudewater, de koren Ludiek en Sterk Spul uit Linschoten en het Weteringkoor uit Cabauw. Zaterdagavond is het de beurt aan De Vlisterzangers uit Haastrecht, Theaterkoor Marcello en het koor New Generation uit Montfoort en Bravour uit Woerden. Uiteraard zingen de jubilerende IJsselzangers zelf beide avonden. Cor Janmaat: "Elk jaar bieden wij ook een podium aan een vereniging of instelling om zich te presenteren. Dit jaar is dat Stichting Obliek.''

Op vrijdag 26- en zaterdag 27 januari organiseert Shantykoor De IJsselzangers het 10e Korenfestival Montfoort. Dit wordt gehouden in Zalencentrum Sint Joseph. In de pauze een verloting en na afloop nog een gezellige afterparty. Aanvang 19.00 uur, maar de zaal gaat al open om 18.15 uur. Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn en Mado in Montfoort en bij Slijterij Van Eijk in Linschoten.

Meer berichten

Shopbox