De mosterdmolen in Montfoort of ook wel Molen van der Horst genoemd.
De mosterdmolen in Montfoort of ook wel Molen van der Horst genoemd. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Foto's van vroeger

De mosterdmolen

Regelmatig plaatsen we in deze rubriek een oude foto uit Montfoort, Oudewater en omgeving. Deze week kregen we weer een foto met verhaal van Adri van Rooijen uit Montfoort: van de toenmalige mosterdmolen in Montfoort. Heeft u ook een leuke of mooie oude foto ergens liggen en zit er een bijzonder verhaal bij? We plaatsen hem graag in deze rubriek. Mail naar redactie.zsn2@persgroep.nl. en we komen de foto en het verhaal graag ophalen.

De mosterdmolen in Montfoort heeft vroeger gestaan aan het einde van de voorgracht op de IJsselkade, aan de kippekaai, even buiten de historische stadskern. Het was een stellingmolen, een type molen dat altijd hoog staat, omdat stellingmolens binnen de bebouwde kom staan, maar wel voldoende wind moeten kunnen vangen om goed aangedreven te worden.
De mosterdmolen heeft deze naam gekregen omdat hij mosterdzaad fijn maalde en tot mosterd omzette. Tot 1910 was de mosterdmolen in werking. Daarna kwam hij buiten gebruik en om hem te beschermen tegen de westenwind werden er rond de molen populieren geplant.
Na 1910 werd de molen nog slechts gebruikt als kippenhok en als varkensstal. De eigenaar was W. van der Horst. De molen werd daarom ook wel Molen van der Horst genoemd.
Helaas raakte de molen steeds meer in verval en uiteindelijk werd hij in 1938 gesloopt.
Op het bedrijventerrein op het IJsselveld is een weg naar de mosterdmolen genoemd: de Mosterdmolenweg

Meer berichten