Voorzitter Frans van Petegem van Linschotens Belang, René den Daas en Eric Jan Hagoort bespreken de aanstaande viering van 25 jaar LiBel in De Vaart. (Foto: Paul van den Dungen)
Voorzitter Frans van Petegem van Linschotens Belang, René den Daas en Eric Jan Hagoort bespreken de aanstaande viering van 25 jaar LiBel in De Vaart. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Linschotens Belang 25 jaar actief

In 1984 geven de Linschotense winkeliers de aanzet tot wat nu de stichting LiBel is geworden. In die tijd deden veel dorpsgenoten hun decemberinkopen buiten het dorp. De winkeliers zochten een manier om daar verbetering in aan te brengen en dat muntte uit in de Gulden Vijfjesactie. Jan en Joke de Kruif, Huib Kwint en Frans van Petegem vormen de spil van deze activiteiten.

Linschoten - Samen met de Linschotense Harleyclub werden de Ballenbijtersfeesten georganiseerd. Frans van Petegem zegt daarover: "Een paar honderd Harleys en Amerikaanse wagens kwamen naar het plein voor De Vaart. De liefhebbers reden een toertocht uitgezet en de dag werd besloten met een dorpsbarbecue. In 1993 wordt besloten om de organisatie een officiële status te geven door het oprichten van de stichting Linschotens Belang. Het is nu 2018 en we vieren het 25-jarig jubileum van LiBel met twee dagen feest in sporthal De Vaart.''
Naast alle feestelijke activiteiten heeft LiBel zich in al die jaren ook bezig gehouden met lokale maatschappelijke zaken. Van Petegem: "Of het nu ging om het verkopen van antieke steentjes uit de Dorpsstraat, plannen om naast de Vaart twee flats te bouwen of de dreigende sluiting van de brandweerkazerne. Het was LiBel die zich daar met succes voor heeft ingezet."
Nadat LiBel in 2012 dorpshuis De Vaart van de slopershamer heeft weten te redden, wordt er nog steeds met de politieke partijen en huidige en potentiële gebruikers druk overlegd om Linschoten haar dorpshuis terug te geven. Het huidige bestuur bestaat momenteel uit Ingrid Kautz, Jan Verschuur, Ton Hartsink, Jur Huizenga, Onno Cleijpool, Eric Jan Hagoort en Frans van Petegem. Een grote schare vrijwilligers completeren het geheel, omdat zonder hem heel veel activiteiten niet mogelijk zouden zijn. Ook de hand-en-spandiensten en financiële ondersteuning van trouwe sponsoren is onmisbaar.

Eric Jan Hagoort zegt dat het bestuur van Libel nog een hele lijst met leuke plannen heeft klaarliggen. "Steeds vaker weten de mensen ons te vinden om zo samen plannen uit te werken. We hebben goede contacten met de gemeente en de lokale- en regionale pers.''

ClipperMS.nl uit Woerden presenteert vrijdagavond 2 maart de Hollandse avond met Tino Martin, Danny Froger, Pascal Redeker en de Bolle Jan Show. Zaterdagmiddag zijn er de kindervoorstelling Het Zandkasteel en het Springkussenfestival. Zaterdagavond staat in het teken van de Monsters of Rock. Vier tribute-bands vertolken muziek van Metallica, Iron Maiden, Guns n´ Roses en AC/DC. Info en voorverkoop via www.ab-bookings

Meer berichten