De huidige brandweerkazerne aan de Anne Franklaan is aan vervanging toe. (Foto: Paul van den Dungen)
De huidige brandweerkazerne aan de Anne Franklaan is aan vervanging toe. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Nieuwbouw Montfoortse brandweerkazeren hot item

Montfoort - Terwijl de 50 jaar oude brandweerkazerne van de post Montfoort dringend aan vervanging toe is, wordt er op gemeentelijk niveau gesteggeld over 90.000 euro op de totale bouwkosten. Tijdens de forumvergadering sprak namens de brandweer Ben de Goeij over de noodzaak van een nieuwe kazerne. "De huidige post voldoet niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. Daarnaast is ook de arbeidshygiëne in het geding."

Er zijn twee ontwerpen gemaakt, waarvan het eerste, kosten 752.160 euro, volgens De Goeij niet voldoet aan norm van de Veiligheidsregio Utrecht en geen onderdak biedt aan alle voertuigen. Het tweede ontwerp, kosten 842.160 euro, voldoet wel. Het is basaal, maar functioneel en biedt plaats aan alle de drie voertuigen. Ook is er ruimte voor de Jeugdbrandweer, een belangrijke kweekvijver voor het korps. De Goeij: ''Het eerste ontwerp is niet toereikend, omdat de bus dan buiten moet blijven staan." Dit voertuig wordt ingezet bij reanimatie, 20% van alle uitrukken, en is bij kou en vorst niet direct inzetbaar. Juist als elke seconde telt. Het korps bespaart zelf 45.000 euro op de bouwkosten door de aankleding, afwerking, timmer- en schilderswerk, ICT, audio en de bestrating zelf uit te voeren. De Goeij: "Het gemeentelijke 'offer' om te kiezen voor de duurdere variant is 2.245 euro per jaar, maar faciliteert daarmee wel een team dat gemeente en inwoners de noodzakelijke brandweerzorg biedt."

Meer berichten