De columns van Margreet

Een wereld van verschil

In mijn interview van deze week met de twee nieuwe wijkagenten van Oudewater besef je hoe bevoorrecht we zijn dat we hier in Oudewater, Montfoort of Linschoten wonen. Ze noemden het beiden een wereld van verschil.
De nieuwe wijkagent vertelde blij hoe iemand hem vanuit zijn tuin vriendelijk groette toen hij op zijn politiemotor in vol ornaat langs kwam rijden. Zoiets gebeurde in de grote stad Den Haag echt niet, zo verzekerde hij mij, daar hadden ze geen oog voor hem als mens. En ook zijn vrouwelijke collega beaamt dat ze hier in een totaal andere wereld zijn terecht gekomen. Ze betrapte zich er zelf op dat haar bejegening van mensen hier behoorlijk bijgesteld moest worden. Hoe bijzonder is dat?
Je kunt je enigszins bedenken wat dat precies betekent. We zijn hier echt bevoorrecht! Het wonen en leven op een plek als de onze staat in schril contrast met veel grote steden om ons heen. En natuurlijk gebeurt er hier ook wel eens wat. Maar meestal is het een fractie van de problematiek in de grote stad. "Hoe komt het dat het hier zo anders is?" vroeg de wijkagent mij. Ineens zat ik in de rol van ondervraagde.
En nu ik dit zo schrijf realiseer ik me pas dat dit hun dagelijks werk ook is. Maar dat terzijde. De vraag legde hij open voor mij neer en hij keek mij vragend aan. "Tja hoe komt dat eigenlijk?" Als niet-geelbuik heb ik eigenlijk geen recht van spreken en lift ik maar mee in al die mooie waarden en normen en de passie voor onze oude stad die hier diep ingeburgerd zijn. Ik vertelde hem dat ik juist door mijn werk als correspondent voor Zenderstreeknieuws al vele malen diep onder de indruk ben geraakt van deze wereld van verschil in Oudewater. Hier wil je toch nooit meer weg?!
Zelf kom ik van oorsprong ook uit een kleine gemeente van dezelfde grootte maar toch vond ik er niet als wat ik hier vind. Het is hier een wereld van verschil! Opnieuw werd ik er door deze nieuwe wijkagent weer aan herinnerd. Laten we dat met elkaar nog maar jaren zo houden!

Shopbox

Meer berichten