De nieuwe wijkagenten van Oudewater Atie de Waard en Michel Chedi willen zichtbaar zijn, én aanspreekbaar.  "Het is hier echt een andere wereld als je uit een grote stad komt." (Foto: Margreet Nagtegaal)
De nieuwe wijkagenten van Oudewater Atie de Waard en Michel Chedi willen zichtbaar zijn, én aanspreekbaar. "Het is hier echt een andere wereld als je uit een grote stad komt." (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: Margreet Nagtegaal)

Nieuwe wijkagenten volgen hun roeping: dicht bij de burger

Sinds kort heeft Oudewater twee nieuwe wijkagenten. Atie de Waard en Michel Chedi hebben het stokje overgenomen van Marc Roemer en Frans Damen. Twee enthousiaste agenten die, zoals ze het zelf noemen het pleisterplakken een beetje moe waren en waarvoor het een soort roeping is om veel dichter bij de burgers te staan.

Oudewater - Michel Chedi komt uit het korps van Den Haag waar hij ook al een periode wijkagent is geweest. "De problematiek in een grote stad is heel anders en respect voor de politie is er niet." Hij ervaart Oudewater als een nette gemeente waar hij door burgers vriendelijk wordt gegroet. "Dit is zoals het normaal zou moeten zijn," meent hij. Hij ervaart het als positief dat de lijntjes met allerlei instanties en met de burgemeester, die over veiligheid gaat, veel korter zijn. "In Den Haag heb ik de burgemeester in al die jaren nog nooit persoonlijk gesproken of ontmoet!" Chedi zegt nu al dat hij nooit meer weg gaat uit Oudewater. "Het is echt een andere wereld als je uit een grote stad komt."
Ook Atie de Waard geniet van haar nieuwe post. Zij werkte tot voor kort bij de politie in Rotterdam. "Ik wilde vroeger bij de politie voor de actie en het boeven vangen, maar mijn hart gaat nu uit naar de functie van wijkagent." Ze werken vanuit het basisteam De Copen in Woerden en van daaruit worden ze aangestuurd. Samen vervullen ze 1,5 FTE. De taken van een wijkagent zijn onder meer huisbezoeken, signaleren van problemen en adviseren in bijvoorbeeld preventie en inbraakproblematiek. Zo zijn ze al betrokken bij whatsapp buurtpreventiegroepen die in aantal behoorlijk zijn toegenomen de laatste tijd. Een ander thema waar ze zich voor willen inzetten is de bekendheid van Meld Misdaad Anoniem. Landelijk loopt hiervoor al een actie. maar ook plaatselijk willen de wijkagenten meer bekendheid hieraan geven. "Veel mensen weten niet dat je echt anoniem bent als je op deze manier iets meldt. Het kan het ontbrekende puzzelstukje zijn om iets op te lossen. In een kleine gemeenschap als Oudewater is dat soms nog wel moeilijk om iets te melden."
De nieuwe wijkagenten vinden het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. "Mensen moeten ons echt leren kennen en ons durven aanspreken. Wij zijn de brug tussen het basisteam en de burgers." Het enthousiasme over hun nieuwe standplaats Oudewater is unaniem. "We halen er zoveel voldoening uit om dit werk te doen. En de betrokkenheid is hier zo groot!"
Gewoon even een praatje maken als je ze tegen komt vinden ze heel fijn want ze willen zoveel mogelijk mensen leren kennen.
Ze zijn bereikbaar via het algemene nummer van de politie 0900-8844

Shopbox

Meer berichten