Ook Janna - roepnaam Jannie - Pels Cornelissen is - bijna - 80 jaar. Als dank voor de luiermand die haar ouders ontvingen van het Linschotense Oranjewieg-comité kreeg ze als tweede naam Beatrix mee. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) 
Ook Janna - roepnaam Jannie - Pels Cornelissen is - bijna - 80 jaar. Als dank voor de luiermand die haar ouders ontvingen van het Linschotense Oranjewieg-comité kreeg ze als tweede naam Beatrix mee. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)  (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Linschotense Jannie 80 jaar geleden vernoemd naar Beatrix

Prinses Beatrix wordt vandaag 80. Aan het eind van de zorgelijke crisisjaren dertig in de vorige eeuw werd de naderende blijde gebeurtenis in het vorstelijk gezin voor veel Nederlanders gezien als een lichtpuntje. Ook in Linschoten. Met name bij de familie Cornelissen.

Linschoten - Op initiatief van mevrouw Van der Valk Bouman, de echtgenote van de burgemeester, werd in Linschoten een Oranjewieg-comité opgericht. Doel was om een attentie te schenken aan gezinnen waar omstreeks dezelfde tijd een kind geboren werd. Er werd geld voor ingezameld. "Het zal wel niet nodig zijn deze collecte bij lezers extra aan te bevelen", zo stond er in de krant. "Het beoogde doel zal een ieder zóó sympathiek zijn.'' Wie in aanmerking wilde komen voor een extraatje werd verzocht zich bij een van de dames uit het comité aan te melden. Met opgave van hetgeen waaraan behoefte bestond. De gemeente Linschoten besloeg in 1938 een uitgebreid gebied dat ook de buitengebieden Achthoven, Cattenbroek, Heeswijk, Mastwijk, Kromwijk en Polanen omvatte.
Op donderdag 10 februari werd bij de familie Cornelissen, in een woning langs de Hollandse IJssel op het fabrieksterrein bij steenfabriek De Nijverheid, een dochter geboren. Ze was de achtste telg. Vanaf Heeswijk achter Montfoort, op de fiets aangekomen bij het Linschotense gemeentehuis, wachtte steenwerker Kees Cornelissen een bijzondere verrassing toen hij Janna aangaf bij de burgerlijke stand. Niet wetend van een Oranjewieg-comité, werd hem verteld dat zijn dochter nog net binnen de gestelde termijn was geboren waardoor dit gezin een Koninklijke attentie toekwam. De geboorte op maandag 31 januari zou ook een wieg opgeleverd hebben.
In die crisisjaren was het met een groot gezin een kunst om te overleven. De verrassing was een meevaller. Verbouwereerd antwoordde hij: "Zet er dan maar Beatrix achter". Thuis kon vrouw Aaltje zich absoluut vinden in die tweede naam voor hun dochter.
In totaal kwamen in Linschoten tussen 31 januari en 10 februari 1938 vier kinderen ter wereld. Mevrouw Van den Valk Bouman kwam de luiermand persoonlijk afleveren bij moeder en kind. De inhoud was voorzien van een geborduurd oranje kroontje. Helaas heeft Janna Beatrix er zelf nooit meer iets van teruggezien. Alles kreeg een herbestemming in die tijd. Janna Beatrix Pels Cornelissen woont sinds haar huwelijk in hartje Linschoten. Haar jongste dochter heet eveneens Janna Beatrix. "De prinses volg ik al mijn leven lang. Er staan hier talloze Beatrix-boeken in de kast". Jannie Pels kent de oud-vorstin als geen ander. Hoewel zij Beatrix nooit heeft ontmoet.

Shopbox

Meer berichten