Maria Hamers is sinds 2017 directeur van de Stichting Welzijn Ondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM) heeft bergen werk verzet om de structuur en werksfeer te verbeteren. ''En het is het waard geweest.'' (Foto: Paul van den Dungen)
Maria Hamers is sinds 2017 directeur van de Stichting Welzijn Ondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM) heeft bergen werk verzet om de structuur en werksfeer te verbeteren. ''En het is het waard geweest.'' (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

SWOM in nieuw jasje voor en met elkaar

De Stichting Welzijn Ondersteuning Montfoort/Linschoten, beter bekend als de SWOM, is sinds januari gehuisvest in het Huis van Montfoort aan het Kasteelplein 5. Ook Jeugdzorg, het Doe Mee Huis, Welzijn en het Sociaal Team hebben daar nu hun onderkomen.

Montfoort - Precies een jaar geleden begon Maria Hamers als directeur van de SWOM. Nadat er meerdere directeuren aan het roer hadden gestaan en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) door het rijk aan de gemeentes was toebedeeld, is er wel het nodige veranderd. "Het was in het begin zeker geen eenvoudige opgave en daarom heb ik bewust eerst de kat uit de boom gekeken. Ik wilde mij goed oriënteren, alvorens definitief te beslissen. Er zat geen structuur meer in en het vertrouwen van de medewerkers in de directie was ver te zoeken. Dat heeft mij veel tijd gekost, maar was absoluut noodzakelijk. En het is het waard geweest. Het terugwinnen van het vertrouwen was voor mij een eerste vereiste. Medewerkers moesten weer gaan geloven dat hun werk zinvol was. Dat men weer kon rekenen op directie en collega's. Dat er meer vrijheden kwamen en eigen verantwoordelijkheid. Het zijn allemaal hardwerkende mensen die in de afgelopen jaren verschillende leidinggevenden hebben gehad, met een eigen visie en een eigen manier van werken."
De structuur was er volgens haar bij de SWOM helemaal uit. Hamers heeft 25 mensen in dienst waarmee zij goed kan samenwerken en er zijn weinig overheadkosten. De medewerkers voelen zich inmiddels weer gehoord en gesteund in een veilig werkklimaat. Ook het verzuim is laag. Een georganiseerde teamdag heeft direct effect gehad. Men weet elkaar weer te vinden.

De verhuizing van de SWOM naar het Huis van de Gemeente betekent dichter bij elkaar en kortere lijnen. Het is nog wat wennen, maar Hamers heeft er het volste vertrouwen in. "Wij zitten hier voor de inwoners. Zij zijn onze doelgroep en daar doen wij, binnen de bestaande wet- en regelgeving, alles voor. Wij hebben onze instelling dementievriendelijk gemaakt en zijn minder naar binnen gericht. Het Doe-Mee-Huis, Jeugdzorg, Welzijn, Sociaal Team en het Maatschappelijk Werk zitten nu onder één dak. Ook zijn er korte lijnen naar Vluchtelingenwerk, Mantelzorgondersteuning, Taalmaatjes en goede contacten met het Knooppunt. Ik heb vertrouwen in de toekomst." Naast de vaste medewerkers heeft de SWOM nog 270 vrijwilligers. De financiën zijn op orde en worden verder verfijnd. Volgens Hamers wordt er nog gewerkt aan meer verbinding op medewerkersniveau en klantniveau. ''Niet naast elkaar maar met elkaar.''

Meer berichten