Een prachtig oud plaatje van het Waaggebouw in Montfoort
Een prachtig oud plaatje van het Waaggebouw in Montfoort (Foto: Margreet Nagtegaal)
Foto's van vroeger

De Waag was middelpunt

Regelmatig plaatsen we in deze rubriek een oude foto uit Montfoort, Oudewater en omgeving. Deze week kregen we een foto van de oude stadswaag in Montfoort van de heer Weber van de Montfoortse Oudheidskamer. Heeft u ook een leuke of mooie oude foto ergens liggen en zit er een bijzonder verhaal bij? We plaatsen hem graag in deze rubriek. Mail naar redactie.zsn2@persgroep.nl. en we komen de foto en het verhaal graag ophalen.

Een aantal weken geleden werd een foto geplaatst van de Havenstraat in Montfoort waarin de Oude Stadswaag werd genoemd. Daarna kregen we een foto aangereikt waarop de Stadswaag nog in volle glorie te zien is. Een prachtig plaatje. Ze kwamen in die tijd met bootjes naar de Waag gevaren. Vanuit hier werden de winkels bevoorraad. Het weegapparaat uit de Waag ligt momenteel in de Oudheidskamer. Alleen het hout van de weegschaal heeft de tijd niet kunnen doorstaan, maar alle gewichten en metalen hefbomen zijn bewaard gebleven.
De plek van de Waag was echt een bedrijvig middelpunt en stimuleerde alle handel enorm.
Het waaggebouw werd in 1960 helaas afgebroken. Ook het witte huis links op de foto is er niet meer. In die tijd was men zich nog niet goed bewust dat men zuinig moest zijn op historische gebouwen en objecten. Links op de foto zie je een ooievaarsnest. Ook Montfoort had dus in het verleden een ooienvaarsnest: op het huis van Suikerland.

Meer berichten