De columns van Margreet

Een omslag maken

Momenteel maken we weer een behoorlijke omslag. Het seizoen wisselt heel zachtjes aan. Van kou, guur, somber, dor en kaal naar steeds meer licht en verborgen lichtpuntjes. Voorzichtig kruipen de eerste bloemetjes uit hun bolvormige omhulsel naar boven en steken hun kopjes hoopvol boven de grond. Het duurt niet lang meer of het fenomeen lente draagt blijmoedig en hoopvol de boodschap van licht en warmte onhoorbaar maar zinderend fel door onze atmosfeer.
Het is niet alleen de natuur die deze omslag maakt. Ook de jaarkalender is zoetjes aan verschoven. Het verhaal van kerst, met wellicht nog wat nagalm in onze oren, verandert in slechts een aantal maanden tijd geheel van sfeer en inhoud.
Net zoals het Carnaval na al zijn drukdoenerij en bombarie ineens verstilt en naar binnen keert. De omslag van kind in de kribbe naar een man bebloed aan het kruis is dramatisch en niet te bevatten. Jesus Christ Superstar begrijp ik wel. Hoeveel dramatiek in één verhaal wil je hebben? Als voorbereiding op het Pasen is de veertigdagentijd nu in gegaan. Om de omslag een beetje fatsoenlijk te kunnen maken. Pelgrimeren noemt de pastoor het. Een periode van vasten en bezinning in zowel Katholieke als Protestante huizen.
Het lijkt wellicht een beetje ouderwets maar op internet lees ik allerlei mooie manieren waarop je ook anno 2018 zou kunnen vasten. Veertig dagen geen snoep of alcohol. Veertig dagen niet klagen, geen sociaal media, geen luxe of vlees. En voor als je van een echte uitdaging houd kun je ook financieel vasten. Veertig dagen lang je wilskracht oefenen op een bepaalde keuze. Om daarmee een omslag in je leven te kunnen bereiken. En of dat nu het zoeken naar God is, betere keuzes willen leren maken, meer rust in je leven inplannen en ervaren hoe een periode zonder ....is. Het zijn stuk voor stuk mooie doelen.
De omslag zit hem in nieuwe dingen willen leren en dat gaat meestal niet vanzelf. Een tijd van vasten en bezinning kan ons daarbij uitstekend helpen.

Shopbox

Meer berichten