Bevelvoerder en oefencoördinator Leon Bos (rechts) en chauffeur en pompbediende Wilco van Eijk (midden) zien uit naar het moment dat de nieuwe TAS (achter) officieel in gebruik wordt genomen. (Foto: M.A. de Kruif)
Bevelvoerder en oefencoördinator Leon Bos (rechts) en chauffeur en pompbediende Wilco van Eijk (midden) zien uit naar het moment dat de nieuwe TAS (achter) officieel in gebruik wordt genomen. (Foto: M.A. de Kruif) (Foto: M.A. de Kruif)

Linschoten heeft primeur met nieuwe tankautospuit

De nieuwe tankautospuit waarmee de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat werken is een bijzonder stukje technisch vernuft. In totaal zijn er 105 besteld. Onder VRU vallen 67 brandweerposten, waaronder Linschoten. De allereerste tankautospuit (TAS) uit de gloednieuwe serie werd onlangs bij de Linschotense brandweerpost afgeleverd.

Linschoten - De reden van deze bijzondere primeur is niet te wijten aan een extreem hoog aantal uitrukken voor brand- en hartalarm (AED) of andere hulpverlening in Linschoten/Woerden. Deze eer viel de Post Linschoten ten deel omdat dit korps nog werkte met 'Dennis', de oudste tankwagen in de veiligheidsregio.
"De komst van een nieuw voertuig is voor een brandweerpost altijd een hoogtepunt", legt postcommandant Bonne René van Ringelesteijn van Linschoten uit. "Dit hypermoderne voertuig staat op een Mercedes Benz chassis. De waterleverantie van de nieuwe aanvalsslangen, de O-bundels, is vier maal groter dan tot nu toe gebruikelijk.''
Met het oog op een nieuwe kijk op brandbestrijding zijn tevens innovatieve brandbestrijdingsmaterialen op het voertuig aangebracht. Nieuwe tactische vormen van hulpverlening kunnen daardoor worden toegepast. De wagen is tevens uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED), een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt bij een hartreanimatie, alweer enkele jaren een basistaak voor alle brandweerposten. ''De revolutionaire, computergestuurde uitrusting in dit voertuig vereist natuurlijk wel enige vaardigheden van brandweerlieden."
De uiteindelijke inrichting en de keuze van de nieuwe brandweerwagen is bepaald door de VRU Werkgroep Tankautospui met daarin een vertegenwoordiger van elk korps. Chauffeur en pompbediende Wilco van Eijk was de afgevaardigde uit Linschoten.. Vanaf de tekentafel tot aan de productie was hij anderhalf jaar bij de invulling van de innovatieve brandweerwagen betrokken. Bevelvoerder en oefencoördinator Leon Bos is opgeleid om de nieuwe technieken met hulp van een lescontainer over te brengen aan de overige korpsleden. Al ruim voordat de nieuwe tankwagen werd afgeleverd heeft kerninstructeur Bos zijn collega's eveneens de basisprincipes van het spiksplinternieuwe materiaal bijgebracht. Rest alleen nog om de leerstof in praktijk te brengen tijdens geplande oefendagen, zodat het nieuwe materieel na verloop van tijd probleemloos kan worden ingezet. Tot die tijd zal de 21-jaar oude brandweerwagen 'Dennis' nog een tijdje gesmeerd dienst blijven doen. Naar het zich laat aanzien wordt de nieuwe aanwinst begin mei officieel in gebruik genomen.

Meer berichten