Een welkome gift voor de ondersteuning van de vrijwilligers in Hospice Oudewater, met name door studiedagen. V.l.n.r. Ria de Vor, Robert Landsman van Monuta, en Karin Sluijs. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Een welkome gift voor de ondersteuning van de vrijwilligers in Hospice Oudewater, met name door studiedagen. V.l.n.r. Ria de Vor, Robert Landsman van Monuta, en Karin Sluijs. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: Margreet Nagtegaal)

Welkome steun voor vrijwilligers Hospice

Hospice Oudewater draait grotendeels op een grote groep betrokken vrijwilligers. Het is belangrijk dat deze vrijwilligers in hun taak in het Hospice ondersteund en getraind worden en ze gaan daarvoor naar studiedagen van het Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, kortweg het VPTZ. Dat kost veel geld. De bijdrage van Monuta-Helpt is daarom zeer welkom.

Oudewater - Het Hospice Oudewater had een verzoek ingediend bij Monuta-helpt voor een bijdrage in de kosten voor studiedagen voor haar vrijwilligers. Monuta heeft dit fonds om vier keer per jaar een donatie te kunnen doen aan lokale initiatieven en projecten rond het laatste afscheid. Het verzoek van Oudewater werd gehonoreerd en Robert Landsman, zelf uitvaartondernemer te IJsselstein, overhandigde de cheque aan vrijwilligers Ria de Vor en Karin Sluijs. "Het thuis sterven is steeds meer trend en een bijna-thuis-huis is een mooi alternatief om die laatste periode aangenamer te maken." Voor de vrijwilligers betekenen de studiedagen erg veel. Ria de Vor heeft er al veel geleerd. "Tijdens de studiedagen komen thema's aan de orde als waarden en normen. Maar ook om beter af te stemmen op een ander, vooral luisteren dus."
De studiedagen brengt de vrijwilligers dichter bij elkaar. Veelal werken ze alleen in het Hospice en nu trekken ze twee dagen met elkaar op. De studiedagen zijn inclusief overnachting en de maaltijden. De vrijwilligers zijn er blij mee. Karin Sluijs werkt nog niet zolang in het Hospice en is verpleegkundige. "Ik deed nu de aanvangscursus en leerde weer veel nieuwe dingen. De situaties die geschetst worden roepen soms zoveel emoties op. Het belangrijkste is eigenlijk te leren er gewoon te zijn voor de ander. Het is heel belangrijk om zelf te ontdekken welke overtuigingen je hebt en welke rol ze onbewust spelen." Tot slot van de officiële overhandiging bood Robert Landsman aan om een keer wat meer te komen vertellen over de laatste zorg. Als begrafenisondernemer weet hij als geen ander wat er bij komt kijken en wat er tegenwoordig mogelijk is. Een mooie toegift bij een mooie cheque.

Meer berichten