Pastoor Spaan legt de eerste steen van de Sint Johannes de Doper. Deze steen is terug te vinden onder het St Jozefbeeld.
Pastoor Spaan legt de eerste steen van de Sint Johannes de Doper. Deze steen is terug te vinden onder het St Jozefbeeld.
Foto's van vroeger

Pastoor Spaan deed veel

Regelmatig plaatsen we in deze rubriek een oude foto uit de regio. Deze week kregen we weer een foto met verhaal van Adri van Rooijen uit Montfoort. Op deze foto ziet u dat Pastoor Spaan de eerste steen van de nieuwe R.K. Kerk legde in 1924. Zijn invloed in Montfoort was enorm. Heeft u ook een leuke of mooie oude foto ergens liggen en zit er een bijzonder verhaal bij? We plaatsen hem graag in deze rubriek. Mail naar redactie.zsn2@persgroep.nl. en we komen de foto en het verhaal graag ophalen.

Deze keer een foto en het verhaal van Pastoor Spaan. Hij betekende veel voor Montfoort. Pastoor Spaan werd 22 februari 1874 geboren te Zutphen en kreeg de doopnamen Carolus Maximilianus mee. In 1899 is hij als priester gewijd en 15 jaar later in 1914 is hij als pastoor gewijd. Door het overlijden van de pastoor Forstman in 1919 kwam pastoor Spaan naar Montfoort. Hij deed veel. Hij richtte nog in hetzelfde jaar de voetbalclub MVV op (Montfoortse Voetbal Vereniging). Deze wijzigde in 1926 in MSV. Hij liet de oude RK kerk afbreken en onder zijn leiding werd de Sint Johannes de Doper gebouwd. Ook richtte hij verschillende verenigingen op. Onder andere; de ABTB (Aartsdiocesane Boeren- en Tuindersbond), de jonge boerenbond, mannen- en vrouwen jeugdvereniging, een middenstandsvereniging, maar ook Toneelgezelschap Graaf Jan en muziekvereniging Ons Genoegen. In 1939 vierde Pastoor Spaan het jubileum 40 jaar priester en 25 jaar Pastoor. In 1958 overleed hij. Het pleintje achter de kerk is naar hem vernoemd.

Meer berichten