De columns van Margreet

Dat is mijn mening!

In deze aanlooptijd naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt er heel wat gediscussieerd. Allerlei meningen en discussies buitelen over elkaar heen. Prima natuurlijk om juist nu de degens te kruisen, het hoort er allemaal bij. Duidelijke statements worden gemaakt door de diverse politieke partijen. Wij vinden het belangrijk dat.... en dan komt er wat. Nee, wij vinden, met de nadruk op WIJ, dat het nu eens heel anders moet.

Nergens lees of hoor ik iets over samenwerken

En ja, ze pretenderen zomaar dat ze dat vast voor elkaar gaan krijgen als ze maar genoeg zetels binnen kunnen halen. De komst van een nieuw zwembad. Het woningprobleem voor jongeren en ouderen. Het Westerwal dossier. Goede lokale zorg in de breedste zin van het woord. Het centrum. Het is allemaal hot. De politieke issues vliegen ons om de oren. In heel veel statements mis ik vaak een goede onderbouwing over hoe ze iets willen realiseren. En soms gaan politici zichzelf echt te buiten door openlijk een ander aan te vallen. Ik haal vertwijfeld mijn schouders dan op. "Hoe in vredesnaam moeten ze hier ooit de 'oorlog' gaan winnen?"
Nergens lees of hoor ik iets over samenwerken. Over luisteren naar elkaar. Iets samen willen oplossen. Stuk voor stuk profileren de partijen zich vaak met een zo'n uniek mogelijke mening. Eerlijk gezegd weet ik in veel gevallen al amper meer wat mijn eigen mening is. Er komt altijd zoveel meer bij kijken dan alleen maar voor of tegen.
Over het algemeen geldt dat bij een goede discussie en een goede besluitvorming ieder wel wat zinvols in te brengen heeft. Wat zou ik dát graag een beetje terug willen zien in al die mooie mensen van die gedreven politieke partijen. Een klein beetje democratie in hun persoonlijke houding naar elkaar toe. Misschien ben ik wel een dromer. Maar zonder wat toegeeflijkheid en aandacht voor de mening van een ander heb ik nog nooit een conflict op kunnen lossen of goede besluiten kunnen nemen. Maar dat is mijn mening.

Shopbox

Meer berichten