De columns van Margreet

Schoon!

Vorige week kwam het er dan eindelijk eens van. Doordat een afspraak onverwachts niet door ging had ik ineens een middag vrij. Het voorjaarszonnetje deed goed zijn best en daarom wilde ik niet achterblijven. Ik pakte het lichtgevende hesje met 'Zwerfvuilambassadeurs' van de haak in de schuur, trok mijn wandelschoenen aan en pakte de graptor en een vuilniszak. Het hing er al veel te lang ongebruikt. Ik ging eindelijk eens doen wat ik al zo lang van plan was.
Langs de dijk ligt hier altijd veel afval. Blikjes, plastic flessen en ander afval wat er niet hoort. Bij bouwlocaties is het soms helemaal een bende. Echt overal zie je plastic liggen. Als ik met mijn hond loop te wandelen erger ik me er altijd aan en soms neemt de hond braaf in zijn bek een plastic flesje mee naar huis. Nu dus maar eens wat meer actie.
Binnen een half uur is mijn vuilniszak nagenoeg vol. Ik klim nog even over een hek om ook in het weiland wat vuil weg te rapen. Er is daar blijkbaar een sloot leeg gebaggerd en warempel hebben we hier in Snelrewaard ook een plastic soep. Op de bodem van onze sloten ligt weliswaar niet zoveel als in de oceaan bij Bali, maar toch meer plastic dan me lief is. Door de wind en regen komt al dat plastic afval vanzelf een keer in de sloot terecht. Daar heeft het vervolgens een lang en 'gelukkig' bestaan. Maar niet heus!
Sinds mijn bescheiden schoonmaakactie geniet ik bij elk wandeling van het schone stukje groen. Helaas is het maar een klein stukje van de dijk, want als ik weer wat verder kom ligt er zeker binnen elke meter wel een weggegooid onverteerbaar object. Voor mij reden om er vaker gewapend met mijn graptor op uit te trekken.
Op zaterdag 24 maart is er weer een landelijke opschoondag. Dan worden er ook in onze omgeving allerlei soorten acties opgezet om ons bewust te maken van een schone werk- en leefomgeving. Een keer meedoen maakt je zeker meer bewust van ons weggooigedrag.
Ik ben in ieder geval nu nog meer supporter van schoon!

Shopbox

Meer berichten