Edwin Luyten en José Sluijs zijn sinds januari de gezinshuis-ouders van 'Fijn Heulestein' en bieden daarmee in hun huis permanente zorg en onderdak aan vier volwassenen met een verstandelijk beperking. (Foto: Paul van den Dungen)
Edwin Luyten en José Sluijs zijn sinds januari de gezinshuis-ouders van 'Fijn Heulestein' en bieden daarmee in hun huis permanente zorg en onderdak aan vier volwassenen met een verstandelijk beperking. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Een zorgzame wereld in Fijn Heulestein

Een gewone straat met rijtjeshuizen en auto's voor de deur. De mensen zeggen elkaar gedag, maar lopen elkaars deur niet plat. Ook José Sluijs en Edwin Luyten wonen hier met hun kinderen, alleen achter hun voordeuren openbaart zich een andere, heel zorgzame wereld.

Montfoort - Al 25 jaar bevindt zich in Montfoort een gezinswoonvorm die tot eind 2017 werd bewoond en gerund door Eddy en Joke Nijland. Zij besloten begin van de jaren '90, naast de zorg voor hun eigen kinderen, tot de opvang van vier kinderen met een verstandelijke beperking, aangesloten bij de Stichting Reinaerde, die midden in de samenleving mensen met een beperking ondersteunt in de ontwikkeling van hun eigen kracht. Nu, 25 jaar later, zijn deze kinderen volwassenen geworden. Als Joke en Eddy hun pensioen zien naderen zoeken zij naar opvolgers voor hun gezinshuis.

Edwin Luyten, lange tijd werkzaam bij een bedrijf in kantoorartikelen en zijn vrouw José, die al in de zorg werkte, krijgen twee jaar geleden de mogelijkheid om deze gezinswoonvorm over te nemen en geven het de naam 'Fijn Heulestein'. Na intensieve voorbereidingen, waarin zij ook hun beide zonen van 19 en 11 jaar betrekken, worden zij de nieuwe gezinshuis-ouders. De bewoners zijn afkomstig uit Marokko, Suriname, voormalig Bosnië en Nederland. Een mooie voorbeeld van samenwonende culturen. Daarnaast begeleiden zij nog een ambulante, op zichzelf wonende, vrouw. José: "Het is een ontzettend leuke groep mensen, die wij hiermee een fijn en veilig thuis kunnen bieden. Dat geeft een goed gevoel." Edwin: "Het viel ons op dat er zo weinig mensen in Montfoort van het bestaan van deze woonvorm weten. Met een 'open huis' hebben wij de meeste bewoners van de straat kennis laten maken." De stichting Reinaerde is gestopt met deze gezinsvorm en zijn Edwin en José overgestapt naar 's Heerenloo. De bewoners worden op werkdagen opgehaald om naar een dagbesteding te worden gebracht. De twee mannen zitten bij MSV'19 op G-voetbal. Een van hen en een van de vrouwen rijdt wekelijks paard in Den Dolder.

Om het sociale netwerk van de bewoners een beetje uit te breiden zijn Edwin en José op zoek naar een paar vrijwilligers die wat tijd willen steken om met een van de bewoners een spelletjes te doen, een tekening te maken, wat brei- en haakwerk of een tochtje op de elektrische tandemfiets.Omdat zowel de bewoners als de vrijwilligers aan elkaar moeten wennen is het wenselijk dat die vrijwilligers een langere tijd willen blijven. Belangstellenden kunnen hiervoor bellen met 0348-475576. Of stuur een mailtje naar fijnheulestein@outlook.com

Meer berichten