André Lammerse tijdens de verbouwing van de ijssalon Onder de Boompjes. (Foto: Paul van den Dungen)
André Lammerse tijdens de verbouwing van de ijssalon Onder de Boompjes. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Gratis en duurzaam water tappen bij Daan's Droomijs

Montfoort - André en Daniëlle Lammerse van Daan's Droomijs reisden vorig jaar na het ijsseizoen met hun kinderen naar Bonaire voor een educatieve vakantie. De kinderen gingen er naar school en André wwilde daar vrijwilligerswerk gaan doen bij Stinapa, de Stichting Nationale Parken, verantwoordelijk voor het beheer van de nationale parken op Bonaire in Caribisch Nederland.

Hij wilde daar met zeeschildpadden werken en camera's met lokaas uitzetten voor haaienonderzoek. Het sargassum, een in zee levend bruinwier dat kan uitgroeien tot enorme drijvende kolonies waarin vele dieren een thuis vinden, maakte dat onmogelijk. André: "Wat ons heeft geschokt zijn de gigantische hoeveelheden verstikkend plastic. De jonge schildpadjes zwemmen er in, raken verstrikt en sterven. Dagenlang, zakken vol ruimden wij op. Het was dweilen met de kraan open en geen mogelijkheid om het op de eilanden te recyclen. Allemaal achteloos weggegooid plastic heeft zich in de zeeën opgehoopt tot een grote plastic soep waar het milieu zienderogen onder lijdt. Wij hebben er echt met tranen in de ogen naar staan kijken." Daarom hebben zij in de ijssalon een drinkwatertappunt geïnstalleerd waar iedereen zijn flesje gratis kan vullen. Een tappunt buiten bleek niet mogelijk. Met een nieuwe pui en ingang, een nieuwe ijsvitrine, vers ijs, nieuwe koffie, Macarons en steeds meer extra aandacht voor het milieu is de ijssalon vanaf woensdag weer geopend.

Meer berichten