Onder het oog van de controlepost op de Tabakshof in Montfoort, wachten Sterre, Noa, Boris en Romy, tijdens hun verkeersexamen, voor het rode verkeerslicht. FOTO: Paul van den Dungen
Onder het oog van de controlepost op de Tabakshof in Montfoort, wachten Sterre, Noa, Boris en Romy, tijdens hun verkeersexamen, voor het rode verkeerslicht. FOTO: Paul van den Dungen (Foto: Paul van den Dungen)

Toch verkeersexamen in Montfoort

Het had maar weinig gescheeld of het verkeersexamen voor de schooljeugd was er dit jaar niet geweest, omdat de gemeente de buurtsportcoach hiervoor niet meer wilde faciliteren. De gemeente nuanceert dit.

MONTFOORT - Als Eric Jan Hagoort van Lionsclub Het Stigt dit via de school van zijn dochter te horen krijgt, vraagt hij zich af hoe het mogelijk is dat een instituut als Het Verkeersexamen in Montfoort de nek wordt omgedraaid?

De Lions steken de koppen bij elkaar en een reddingsplan is snel geboren. Er moet overleg worden gevoerd en papierwerk verricht en ook mensen gezocht die de controleposten kunnen bemannen. Als dat is gelukt, is het verkeersexamen in Montfoort voor dit jaar gered.

Eric Jan: "Gelukkig zijn de Lions erin geslaagd dit belangrijke educatieve gebeuren van de ondergang te redden, waardoor 131 kinderen afgelopen donderdag toch hun verkeersexamen konden afleggen." Een woordvoerster van de gemeente nuanceert desgevraagd: "het verkeersexamen is een taak van de scholen. Enige tijd geleden is het beleid rondom sport aangepast. Via de nota Sport, Bewegen en Meedoen is besloten meer te focussen op de jeugd die niet of te weinig beweegt. Meer inzet van de buurtsportcoaches dus. Gezamenlijk is gekeken naar een organisatie die het verkeersexamen wilde overnemen. De Lions waren hiertoe bereid. Alles is in goede harmonie gegaan."

Politieman Roel Methorst begon 35 jaar geleden met collega's het verkeersonderwijs in Montfoort handen en voeten te geven."In die tijd gaven wij als politie nog verkeersles op de scholen, controleerden vooraf de fietsen en namen actief deel aan het examen. De tijden zijn veranderd en de politie mag dit niet meer doen. In 2006 heb ik samen met de gemeente een oefentocht uitgezet, die gelijk staat aan de examenroute en waarin alle mogelijke verkeerssituaties zijn verwerkt. De gemeente heeft toen die route met bordjes aangegeven en daar maken wij nog steeds dankbaar gebruik van."

De kinderen van groep 7 van de Hobbitstee, Het Kompas, De Heeswijk, Timotheus, Howiblo en Graaf Jan krijgen een oranje hesje met nummer uitgereikt, zodat zij duidelijk herkenbaar zijn. Eén van de meisjes zegt wel zenuwachtig te zijn en vannacht niet zo goed te hebben geslapen. De jongens doen er over het algemeen laconiek over. Om de twee minuten laat Roel Methorst twee kandidaten vertrekken. Ook Christel en Tanja van Hartjes op de Fiets tonen hun belangstelling en zijn blij dat dit zo belangrijke examen is doorgegaan.

Bijna alle kinderen zijn geslaagd. Twee reden door het rode licht en zijn gezakt. Elf kinderen reden foutloos.

Shopbox

Meer berichten