Bevelvoerder Jarno (r) overlegt met zijn manschappen Bertil en Gelieny van de aanvalsploeg over de vorderingen van de inzet tijdens een brandoefening bij de Kargro in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)
Bevelvoerder Jarno (r) overlegt met zijn manschappen Bertil en Gelieny van de aanvalsploeg over de vorderingen van de inzet tijdens een brandoefening bij de Kargro in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Brandweer oefent wekelijks volgens 't boekje

Met enige regelmaat worden de inwoners van Montfoort geconfronteerd met een zichtbare brandweerinzet. Meestal op dinsdag, de vaste oefenavond van de brandweer post Montfoort. Voor een buitenstaander lijkt het op een spel, maar niets is minder waar. De wekelijkse oefenavond is een pure noodzaak om de geoefendheid van de manschappen op peil te houden.

MONTFOORT - Vorige week dinsdag werd een oefening gehouden op het terrein van de Kargro op Heeswijk. Volgens het scenario was daar brand uitgebroken in de productieruimte van de UBO, een specialistisch bedrijf in loopvlakvernieuwing van vrachtwagenbanden. Tijdens het uitbreken van de brand waren meerdere werknemers, in+ verschillende ruimtes aan het werk. Aanwezig zijn Ben de Goeij, Oefenleider, Renzo Kemp, Post Oefen Coördinator (POC) en Jan Arie Blom namens de afdeling Opleiden, Trainen en Oefenen (OTO) van de Veiligheidsregio Utrecht. Zij hebben deze oefening bedacht, uitgewerkt en geprepareerd. Ben de Goeij: "Oefenen doen we wekelijks. Meestal ergens binnen Montfoort. De vaardigheden van de manschappen moeten regelmatig getraind worden omdat je nu eenmaal nooit weet wanneer je ze nodig hebt. We zijn binnen de Montfoortse gemeenschap een orgaan dat dag en nacht voor de bevolking klaar staat. Daar mogen de inwoners ook op rekenen. Het gaat al lang niet meer om brand alleen, maar ook de inzet bij (verkeers)ongevallen, hulpverlening bij wateroverlast en stormschade en de bekende poes in de boom, maar ook bij een reanimatie. Het materieel is aan verandering onderhevig en daar moet blijvend mee geoefend worden."
Tijdens de oefening van dinsdagavond zijn een aantal leden van de Jeugdbrandweer ingezet om te fungeren als personeel en liggen er meerdere slachtoffers (dummies) in de productieruimte. De BHV-ers van het bedrijf hebben deze avond hun eigen rol. Zij melden de brand, verzorgen en starten de ontruiming. Als het eerste brandweervoertuig aankomt, geeft de eerste bevelvoerder na een verkenning het sein 'grote brand'. Hierop komen meerdere eenheden ter plaatse, waarvan een aantal fictief. De brand wordt met meerdere stralen hoge- en lage druk bestreden. Tijdens de nabespreking blijkt dat de communicatie tussen de beide bevelvoerders uitstekend is verlopen en ook de BHV-ers (Bedrijfs Hulpverlening) van de Kargro zich goed in hun rol hadden ingeleefd. Slechts een aantal kleine op- en aanmerkingen worden genoteerd. De enscenering wordt opgeruimd en de brandweer keert terug naar de kazerne aan de Anne Franklaan waar de voertuigen weer uitruk gereed worden gemaakt.

Meer berichten