De columns van Margreet

Als door een bij gestoken

Er zijn van die momenten dat ik me schaam. Dat ik me schaam om een mens te zijn omdat we als mensen nogal eens domme dingen doen, zeggen en bedenken. Universele schaamte kan je het in dit geval wel noemen. Soms vind ik het gedrag van de mens zo ver beneden peil dat ik me medeplichtig voel door de universele draagwijdte ervan.
Er zijn waarschijnlijk vele voorbeelden te noemen maar afgelopen week kwam er weer een voorbij. De uitsterving van een simpel beestje als de bij.
Door het artikel over de bedreiging van bijen op deze aardbol door slecht beheer en chemische manipulatie door de mens van zaad en gewassen wordt mijn geweten weer eens geprikkeld. Nee, ik zit niet in de bio-industrie. Nee, ik werk ook niet in de agrarische sector. En nee, van veredeling en manipulatie van zaad en gewassen heb ik echt geen verstand en ben daarmee nog nooit bezig geweest. Ik heb geen idee hoe het zit en wat daar precies gebeurd. Maar toch voel ik me zo ontzettend verantwoordelijk als ik zo'n bericht weer lees. Wij, ik, jij en u, hebben er toch met elkaar voor gezorgd dat we onze natuur en voedingsbronnen aan alle kanten uithollen, beïnvloeden, geen rust geven, en vooral chemisch manipuleren omdat respect voor het leven en de natuurwetten ondergeschikt is geworden aan kennis en macht. Ik schaam me.
Ik schaam me diep dat we met al die kennis die we inmiddels hebben de problemen vaak alleen maar groter lijken te maken. Ja meer voedsel, en meer opbrengst voor de landbouwindustrie, door minder ziekten aan het gewas maar aan de andere kant is daar de dreiging van het uitsterven van een simpel maar o zo belangrijk beestje als de bij. De mens wordt in zijn bestaan bedreigd.
En daarnaast is al die manipulatie de oorzaak van allerlei ziekten en kwaal. Lang leve de kennis van de mens! Ik voel me als door een bij gestoken!

Shopbox

Meer berichten