Op excursie naar het Linschotense Angelusklokje

LINSCHOTEN - Ter restauratie is in maart het circa 700 jaar oude angelusklokje van de Grote- of St. Janskerk gedemonteerd en vervoerd naar klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten. Om meer te weten over dit klokje en andere luidklokken wordt in juni een angelusreisje georganiseerd.


Luidklok Barbara, de luidklok in de scheve toren van de St. Janskerk wordt op elke werkdag om klokslag twaalf door vrijwilligers geluid. Het veel oudere maar kleinere angelusklokje hing daar tot maart van dit jaar, al decennia lang onopvallend en ongebruikt in een hoekje op de klokkenzolder. Totdat de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) ter gelegenheid van haar eerste lustrum een actie op touw zette ter restauratie van het Linschoter klokje.
Eijsbouts maakt en renoveert op ambachtelijke wijze luidklokken, carillons en torenuurwerken. Voor meer informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van kerk- en luidklokken en een kijkje in de werkplaats van Koninklijke Eijsbouts wordt op dinsdag 12 juni door VOL een interessante dagexcursie georganiseerd naar de 'kraamkamer' van luidklokken. Het is een unieke kans om een van de meest gerenommeerde klokkengieterijen ter wereld te bezoeken. De Hollandse klokkengieterij heeft naast ons kleine klokje diverse wereldberoemde klokken, zoals de klokken van de Parijse Notre Dame, mogen restaureren.

Tijdens de lunch in het gemoedelijke Asten wordt door VOL de winnaar van de door keramiste Jeannette Huizenga gemaakte replica van de St. Janstoren, bekend gemaakt. Kosten inclusief vervoer, toegang en rondleiding museum en lunch bedragen 50 euro. Aanmelden kan tot en met zaterdag 12 mei bij Vereniging Oud-Linschoten, P. v.'t Woud, tel. 0348-415890.

Meer berichten